Arată noutățile începînd cu...

eye 32268 Vizualizări

131 de ani de la nașterea sculptorului Alexandru Plămădeală

Foto: bnm.md

Astăzi se împlinesc 131 de ani de la nașterea marelui sculptor moldovean Alexandru Plămădeală. Alexandru Plămădeală este considerat cel mai important sculptor moldovean din prima jumătate a secolului XX. Capodopera lui Alexandru Plămădeală o constituie monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt inaugurat la Chișinău în anul 1928. Plămădeală l-a avut în calitate de coautor la execuţie pe celebrul arhitect Alexandru Bernardazzi. Alexandru Plămădeală este şi autorul  bustului poetului Alexei Mateevici din Cimitirul Central din Chișinău, a  bustului lui Alexandru Donici şi B.P.Haşdeu

În patrimoniul cultural naţional al Republicii Moldova s-au păstrat 12 lucrări de sculptură aparținînd lui Alexandru Plămădeală.

Plămădeală Alexandru (9.10.1888, Chișinău – 15.06.1940, Chișinău), sculptor. A absolvit Şcoala de pictură, sculptură şi arhitectură de la Moscova, sub îndrumarea profesorilor S. Volnuhin şi K. Korovin (1912-1916). Participant, alături de A. Golubkina şi V. Vataghin, la expoziţia Societăţii amatorilor de arte de la Moscova, 1916. La Chișinău soseşte în 1918.

După reorganizarea Şcolii de desen în Şcoala de Arte Plastice este numit în funcţie de director (1919) pe care o deţine pînă în 1940. În 1921 este iniţiatorul fondării din „Societăţii de Arte Frumoase”, fiind exponentul tuturor saloanelor, atît la Chișinău, cît şi la Bucureşti.

Profesează sculptura monumentală, de şevalet, miniatura şi pictura. Fiind una dintre personalităţile de vază ale Moldovei iniţiază şi fondează în 1939 Pinacoteca Municipală de la Chișinău, alcătuită din operele-donaţii ale pictorilor basarabeni. A fost menţionat cu ordinele „Steaua României” şi „Coroana României”.

Cuvinte cheie:

aniversarea , sculptor , arta

Comentarii

 (5)

Localităţile Moldovei şi diasporei

Sirota

Statut:
Sat
Prima atestare:
1786
Populația:
542 locuitori

Sirota este un sat din cadrul comunei Crihana, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Orhei și la 64 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 542 de oameni. Satul Sirota a fost menționat documentar în anul 1786.

Citeşte mai departe