23 noiembrie 2015, 10:50 Personalități views 8605
S-a stins din viaţă scriitorul Pavel Darie
23 noiembrie 2015, 10:50 Personalități views 8605

S-a stins din viaţă scriitorul Pavel Darie

Poetul, prozatorul şi traducătorul Pavel Darie s-a stins din viaţă în noaptea de 19 spre 20 noiembrie la vîrsta de 85 de ani.

Pavel Darie s-a născut la 6 noiembrie 1930 în satul Prajila, raionul Floreşti, judeţul Soroca. În 1950-1955 a studiat la Institutul de Literatură „M. Gorki" din Moscova, avîndu-l în calitate de coleg pe cunoscutul poet rus Evgheni Evtuşenko.

A fost redactor la ziarul „Colhoznicul Moldovei", şef de secţie la săptămînalul „Cultura Moldovei", redactor, apoi şef de redacţie la Editura „Cartea Moldovenească".

În 1954, Pavel Darie a debutat cu volumul de versuri pentru copii „Ce-a fost în pădure?", urmat de cărţile de versuri şi proză pentru copii: „Sputnicul – steluţa noastră" (1959) şi „Povestea bobului de grîu" (1962). De asemenea, a semnat volumele de poezie „Dor de mamă", „Vase comunicante", „Am vrut să ştiu", „Scrisoare către tine", „Cîntece de iarnă", „Viaţă de legendă", „Steaua care lacrimă" şi povestea „Bob de grîu".

A tradus din creaţia scriitorilor I. Turghenev, E. Vinokurov, Ianka Kupala, din autori italieni, francezi, indieni etc. A fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova şi al Comitetului de Stat pentru Edituri, Poligrafie şi Comerţul cu Cărţi pentru traducerea eposului sanscrit „Ramayana" (1988).

Duminică, la ora 10.30, sicriul cu corpul neînsufleţit al regretatului scriitor a fost adus la Catedrala „Sfînta Teodora de la Sihla" din Chişinău. Pavel Darie a fost înmormîntat pe 22 noiembrie, la Cimitirul catolic din capitală.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

poet , literatura , moarte

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1708
Populația:
2217 locuitori

Pelinei este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sătuc și Pelinei. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Cahul și la 190 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2217 oameni. Satul Pelinei a fost menționat documentar în anul 1708.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.