13 noiembrie 2015, 16:48 Personalități views 8638
Meșterul moldovean a turnat peste 1000 de clopote pentru biserici (Foto)
13 noiembrie 2015, 16:48 Personalități views 8638

Meșterul moldovean a turnat peste 1000 de clopote pentru biserici (Foto)

A confecţionat peste 1.000 de clopote, a restaurat zeci de icoane, sfeşnice şi cruci şi este autorul a sute de busturi.

Vorbim despre sculptorul Iuri Terehov. Clopotele confecţionate de el răsună în turlele a peste 700 de biserici şi mănăstiri din ţară, dar şi din străinătate. Până acum, şi-a prezentat lucrările în cadrul a peste 300 de expoziţii.

Iuri Terehov are 72 de ani. În ultimele patru decenii, a confecţionat în atelierul său clopote cu greutatea între 100 de kilograme şi o tonă. Lucrările sunt turnate în bronz, aramă, plumb şi zinc.

"În această groapă se pun formele din gips, deja modelate. Fiecare clopot are volum şi mărimi diferite", a explicat bărbatul.

Cea mai mare satisfacţie pentru un sculptor de clopote este atunci când reuşeşte să potrivească perfect sunetul.

"În primul rând, grosimea clopotului trebuie aleasă potrivit. Aici e secretul. Cu cât mai bine e şlefuit clopotul, cu atât mai bine sună", a adăugat Iuri Terehov.

Artistul are o pasiune aparte şi pentru arta contemporană.

"Această compoziţie se numeşte "Faraonii". Această lucrare este dedicată ecologiei. Este o lucrare specială, are pe ea încrustate alge şi e în formă unei scoici de mare", a arătat artistul.

Sculptorul este coautor al bustului Doinei şi Ion Aldea-Teodorovici.

Clopotul de la Complexul Memorial "Eternitate" are o greutate de 370 de kilograme şi este din blonz. Iurii Terehov la confecţionat timp de trei luni. Şi bustul Maicii Îndurerate poartă semnătura maestrului. Lucrarea are o înăţime de pestre trei metri şi a fost realizată împreună cu sculptorul Iurie Canaşin.

De măiestria lui Iuri Terehov au auzit şi slujitorii bisericilor din străinătate. Artistul a turnat şi restaurat la comandă clopote pentru lăcaşe din Marea Britanie, Grecia, România, Rusia şi Ucraina.

"Aici în centrul Odesei a fost sfinţit un complex de clopote făcute în Moldova. La slujbă s-au adunat aproape cinci mii de credincioşi. A fost una dintre cele mai mari sărbători", a conchis scriitorul.

Un clopot din bronz, cu greutatea de 100 de kilograme, făcut de Iuri Terehov costă până la 1.500 de euro.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

biserica , meșter

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1793
Populația:
216 locuitori

Floreşti este un sat din cadrul comunei Cobusca Veche, raionul Anenii Noi. Localitatea Florești se află la distanța de 14 km de orașul Anenii-Noi și la 28 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 216 oameni. Prima atestare documentară a satului Florești datează din anul 1793.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.