Arată noutățile începînd cu...

eye 8341 Vizualizări

S-au împlinit 90 de ani de la naşterea actriţei Constanţa Tîrţău


Actriţa de teatru şi film, Constanţa Tîrţău, prima prezentatoare a Televiziunii Naţionale, ar fi împlinit azi 90 de ani.

Constanţa Tîrţău s-a născut la 14 septembrie 1930, la Chişinău.

A studiat arta teatrală la Sankt Petersburg, după care e angajată în calitate de actriţă la Teatrul Muzical-Dramatic „A. S. Puşkin" (astăzi Teatrul Naţional „Mihai Eminescu"), unde se produce într-un şir de roluri: Julieta în „Romeo şi Julieta" de W. Shakespeare, Tatiana în „O fată îşi caută norocul" de V. Vasilko, Cordelia din „Regele Lear" de W. Shakespeare, Iulia din „Ovidiu" de Vasile Alecsandri, Victoria din „Două vieţi şi a treia" de F. Vidraşcu, Eleonora din „Casa mare" de I. Druţă, Lavinia din „Toate trei anotimpurile" de A. Busuioc, Veronica Micle din spectacolul „Eminescu" de regizorul V. Cupcea, Tatiana Ivanovna în „Tata" de D. Matcovschi.

A evoluat în primul teatru televizat din Moldova „Dialog", creînd o galerie întreagă de personaje: Inga din „În pofida zeilor" de A. Delendic, Vasiluţa din „Casa mare" de I. Druţă, Lisy din „Tîrfa cu respect" de Jeane-Paul Sartre, Nadi din „Duelul" de M. Baijiev ş.a.

Actriţa Constanţa Tîrţău a interpretat roluri în numeroase spectacole radiofonice. A avut roluri şi în cinematografie. S-a filmat în peliculele: „Lăutarii" de E. Loteanu, „Făt-Frumos" de V. Ioviţă, „Tragedia basarabeană" de N. Ghibu ş.a.

În 1965 i s-a conferit titlul onorific „Maestru Emerit al Artei". A fost distinsă cu Medalia „Mihai Eminescu" (1994) şi cu Premiul „Valeriu Cupcea" (2001).

Constanţa Tîrţău s-a stins din viaţă la 24 aprilie 2014 la Chişinău.

Cuvinte cheie:

actori , personalitati , moldovenii

Comentarii

 (4)
 • #4 jianbin1206
  Acest mesaj a fost şters de către moderator!
 • #3 Anonymous
  Beautifully simple, these understated bracelets will look great with everything.chunky  glass bead sits on the coated steel bangle,  cheap pandora and a number of other natural supplies, We're incredibly excited to offer you a huge selection of  sea glass beads for sale. 
 • #2 Anonymous
  Beautifully simple, these understated bracelets will look great with everything.chunky  glass bead sits on the coated steel bangle,  <a href="http://www.discountpandora.co.uk/"> cheap pandora </a> and a number of other natural supplies, We're incredibly excited to offer you a huge selection of  sea glass beads for sale. 
 • #1 Anonymous
  Les charmes de Halloween sont ici, pandora pas cher la fa?on la plus simple de mesurer votre bracelet Pandora est de visiter une bijouterie et d'essayer différents bracelets de différentes tailles!

Localităţile Moldovei şi diasporei

Hristoforovca

Statut:
Sat
Prima atestare:
1912
Populația:
570 locuitori

Hristoforovca este un sat din cadrul comunei Pîrliţa, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Ungheni și la 91 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 570 de oameni. Satul Hristoforovca a fost menționat documentar în anul 1912.

Citeşte mai departe