Arată noutățile începînd cu...

eye 7765 Vizualizări

Valentin Mîndîcanu - 90 de ani de la naștere


Astăzi se împlinesc 90 de ani de la nașterea lui Valentin Mîndîcanu.

Mîndîcanu Valentin ‒ redactor, lingvist, traducător, publicist.

Născut la 27 iulie 1930 în comuna Mihăileni, raionul Rîşcani, Moldova. Tatăl lui, Roman Mîndîcanu, era profesor şi director al şcolii. După finisarea şcolii medii, Valentin a absolvit Institutul Pedagogic de Stat „I. Creangă” de la Chişinău (1951-1955), apoi devine profesor la Şcoala Pedagogică din Călăraşi. În 1966 este angajat redactor-stilizator la revista „Moldova”. Debutează editorial în anul 1967 cu volumul „Exprimarea corectă”. A activat în calitate de redactor, traducător şi corespondent la Agenţia Telegrafică Moldovenească (ATEM), după care colaborează la elaborarea „Enciclopediei Sovietice Moldoveneşti” (1979), ca apoi să fie eliberat din funcţie fiind învinuit de „românizarea” limbii.

A scris cîteva cărţi: „Cuvîntul potrivit la locul potrivit” (1979, 1987), „Între acasă și acasă” (2000) și „Spărturi în gheața tăcerii” (2008).

A colaborat cu studioul „Moldova-film”, a tradus mai multe filme din limba rusă pentru dublare. Membru al Uniunii Jurnaliştilor din Republica Moldova.

Valentin Mîndîcanu este autorul eseului „Veşmîntul fiinţei noastre”, publicat în nr. 4, din aprilie 1988 al revistei „Nistru”, care a marcat începutul unei noi epoci în istoria noastră cu revizuirea totală a acesteia, dar şi a originii limbii, declanşînd revoluţia socială, naţională, spirituală în Republica Moldova. V. Mîndîcanu a făcut parte din primul Parlament al Republicii Moldova, a votat independenţa ţării. A continuat să semene lumină şi să militeze pentru cauze nobile la cîteva ziare periodice din ţară, iar în ultimii ani de viaţă a scris pentru rubrica „Surse de lumină” a ziarului „Flux”.

În 2010, Valentin Mîndîcanu a fost decorat cu „Ordinul Republicii” pentru merite deosebite în afirmarea adevărului științific și a valorilor spirituale naționale, dar și pentru activitate literară și publicistică prodigioasă.

S-a stins din viață la 29 octombrie 2012 la Chişinău.

Filmografia (traduceri):
„Omul pleacă după păsări”, 1970,
„Piraţii secolului XX”, 1980, 
„O poruncă extrem de importantă”, 1981.

Cuvinte cheie:

personalitati , Cinematografie

Localităţile Moldovei şi diasporei

Bălăneşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2204 locuitori

Bălăneşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte 2 localităţi: Bălăneşti și Găureni. Satul Bălăneşti este situat la o distanță de 15 km de oraşul şi staţia de cale ferată Ungheni, la 18 km de oraşul Nisporeni şi la 90 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2204 de oameni. Satul Bălănești a fost menționat documentar în anul 1437.

Citeşte mai departe