20 iulie 2023, 16:30 Personalități views 12978
In memoriam Spiridon Mocanu
20 iulie 2023, 16:30 Personalități views 12978

In memoriam Spiridon Mocanu

Astăzi s-au împlinit 16 ani de la trecerea în lumea celor drepți a renumitului dansator moldovean Spiridon Mocanu.

S-a născut pe 18 aprilie 1932, în orașul Cahul. În 1966 a absolvit secţia de coregrafie a şcolii de muzică "Ştefan Neaga" din Chişinău.

Din 1949 - artist în Ansamblul de dansuri populare "Joc", ajungînd în scurt timp unul dintre principalii solişti ai acestuia. S-a remarcat îndeosebi în dansurile comice, umoristice şi în scenele coreografice populare: "Baba mea", "Badea Macovei", "Păcală", "M-am pornit la Chişinău", "Chiriac", "Logodna" ş.a.

A participat la numeroase turnee în ţară şi peste hotare fiind laureat al festivalurilor internaționale ale tineretului și studenților, în anul 1953 la București și 1957 la Moscova. La Festivalul Unional al Tineretului de la Moscova din l957 sceneta coregrafică M-am pornit la Chişinău, interpretată de artiştii Spiridon Mocanii, Ion Furnică, Liubomir Iorga şi Nadejda Gorodeţcaia, a cîştigat Premiul întîi şi Medalia de Aur, ridicînd astfel prestigiul Ansamblului „Joc" şi al culturii naţionale moldoveneşti la o treaptă nouă pe piedestalul de onoare al culturii universale. Spiridon Mocanu a montat o serie de dansuri interpretate de ansamblul „Joc".

Nuvelele umoristice „Baba mea" şi „M-am pornit la Chişinău" lasă o impresie memorabilă. Miniaturile „Jocului", în care şi-a găsit expresie vie una din cele mai caracteristice trăsături ale moldoveanului - umorul sînt de un farmec irepetabil. De menţionat că aceste scenete coregrafice s-au bucurat la vremea lor de un colosal succes, fiindcă fiecare din ele încheagă un chip aparte un caracter original, redat cu mare măiestrie de Spiridon Mocanu. Deputat al Sovietului Suprem al RSSM de legisl. 6 şi 7. Graţie talentului şi muncii depuse, în anul 1955 a obţinut titlul de Artist al Poporului din R.S.S.M.

În 1970 i-a fost acordat Premiul de Stat al RSSM. Cavaler al ordinului Lenin.

Spiridon Mocanu s-a stins din viaţă la 20 iulie 2007, fiind înmormîntat în Chişinău.

În luna martie 2011 Ministerul Culturii a adoptat un ordin potrivit căruia anual în domeniul coregrafiei se va acorda premiul "Spiridon Mocanu".

Cuvinte cheie:

ansamblul Joc , Dansuri

Comentarii

 (1)
  • #1 Tatiana Răspunde Citează selecţia

    Хорошо помню его шуточные номера, прекрасный был артист, большого таланта, надеюсь где-то сохранились съемки его номеров, желательно было бы в этой статье прикрепить хоть небольшой видеоролик с его выступлением

 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1865
Populația:
1322 locuitori

Victorovca este un sat din cadrul comunei Ciobalaccia, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Cantemir și la 135 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1322 de oameni. Satul Victorovca a fost menționat documentar în anul 1865.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.