Arată noutățile începînd cu...

eye 41156 Vizualizări

In memoriam Vlad Gheorghelaş


Astăzi se împlinesc 8 ani de la trecerea în neființă a interpretului de muzică populară Vlad Gheorghelaş.

Artistul s-a născut pe 22 octombrie 1949, în satul Drochia, raionul Drochia. Cariera sa de artist a început dintr-o întîmplare, cînd a mers la concursul republican „Cîntaţi cu noi", ca, pe urmă, să fie invitat de către dirijorul şi violonistul Serghei Lunchevici, la un concurs de angajare în Orchestra „Fluieraş". A absolvit în 1980 Colegiul de muzică „Ştefan Neaga, după care a fost angajat în Orchestra „Lăutarii" dirijată de Nicolae Botgros. A cîntat cu toate formaţiile de muzică populară: „Folclor", „Mugurel", „Joc" ş.a.

În 1997, a început colaborarea cu poetul Grigore Vieru. Rodul acesteia este piesa „Tata", care l-a făcut celebru pe Vlad Gheorghelaş. Au urmat „Părinţii", „De cînd, mîndro, te iubesc", „Noroc, noroace", „Primăvară, dacă ştii" ş.a. În total, au făcut împreună 24 de piese, alte cîteva au rămas neînregistrate.

Artistul era cunoscut şi datorită fluieratului artistic pe care îl interpreta cu o deosebită măiestrie.

Vlad Gheorghelaş s-a stins din viață la 13 martie 2011 și a fost înmormîntat la Cimitirul Central din strada Armenească din capitală.

Cuvinte cheie:

moldovenii , interpret , muzica

Comentarii

 (2)

Localităţile Moldovei şi diasporei

Paicu

Statut:
Sat
Prima atestare:
11860
Populația:
505 locuitori

Paicu este un sat din cadrul comunei Zîrneşti, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Cahul și la 150 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 505 oameni. Satul Paicu a fost menționat documentar în anul 1860.

Citeşte mai departe