Arată noutățile începînd cu...

eye 49854 Vizualizări

In memoriam Ecaterina Cazimirova

Astăzi se împlinesc 6 ani de la trecerea în neființă a actriţei de teatru şi film Ecaterina Cazimirova.  Ea s-a născut la 8 decembrie 1921 în satul Doibani, raionul Dubăsari, Moldova. A absolvit Şcoala Teatrală din Odesa (1939) şi practic toată viaţa a activat pe scena Teatrului Muzical-dramatic de Stat, mai întîi la Tiraspol, iar apoi la Chişinău.

Debutează în rolul lui Belesova din piesa „Miresele bogate” de A. Ostrovski. Ca apoi să urmeze rolurile Sanei din „Urmaşii” de Iu. Iancovski (1940), Cherubino „Nunta lui Figaro” de P. Bomarche (1941) ş. a. În timpul celui de-al II Război Mondial este membră a ansamblului moldovenesc de cîntece şi dansuri „Doina”, iar după 1943 revine în trupa teatrului, ca să joace timp de patru decenii roluri memorabile.

Printre cele mai bune roluri jucate în teatru se numără: Floricica din piesa „Haiducii” de I. Rom-Lebedev, Beatrice din „Slugă la doi stăpîni” de C. Goldoni, Sînziana ‒ „Sînziana şi Pepelea” de V. Alecsandri, Iulia ‒ „Ovidiu” de V. Alecsandri, Gonerilia ‒ „Regele Lir” de W. Shakespeare, baroana Ştrali ‒ „Mascarada” de Iu. Lermontov, Nila Snejco ‒ „Toboşara” de A. Salînski, Predslava din piesa „Tigrul şi Hiena” de S. Petőfi, Ana Andreevna ‒ „Revizorul” N. Gogol, Pavla Balzaminova ‒ „Căsătoria lui Balzaminov de A. Ostrovski, Nătăliţa ‒ „Cîntecul Lăpuşniţei” de R. Portnoi, Peliniţa ‒ „Roata Vremii” de A. Lupan, Margareta Aurelievna ‒ „Cîntec de leagăn pentru bunici” de D. Matcovschi ş. a.

Debutul ei în calitate de actriţă de cinema la studioul „M. Gorki” a avut loc în anul 1955 în filmul „Leana”. Dar, de facto, s-a produs încă în anul 1939 în filmul „Moldova Sovietică”, realizat la studioul de la Kiev de către P. Verşigora, ca apoi să urmeze mai multe roluri în filmele „Ultimul Haiduc”, „Viscolul roşu”, „Unde eşti, dragostea mea?”. A dublat peste o sută de roluri.

A fost deputat al Sovietului Suprem al RSSM de legislaţia a V-a.

S-a bucurat şi de o familie frumoasă, soţul actorul – Constantin Constantinov (7.07.1915- 8.03.2003), сopiii: regizorul şi directorul Teatrului Naţional de Operă şi Balet, Eleonora Constantinov (născută la 5.11.1940) şi sculptorul Constantin Constantinov (născut la 10.02.1943).

Cuvinte cheie:

personalitati , teatru , actori

Comentarii

 (1)

Localităţile Moldovei şi diasporei

Floreni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
3713 locuitori

Floreni este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Floreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, pe malul stîng al rîului Bîc, în apropiere căii ferate Chișinău-Odesa, situat la 25 km de orașul Anenii Noi și la 9 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3713 oameni. Localitatea a fost atestată pentru prima dată în anul 1859 cu denumirea Broasca.

Citeşte mai departe