Arată noutățile începînd cu...

eye 21137 Vizualizări

Iluministul moldovean Costache Conachi

Astăzi se împlinesc 170 de ani de la trecerea în neființă a poetului şi dramaturgului Costache Conachi. Costache Conachi s-a născut la 14 septembrie 1778 la Țigăneşti, ținutul Galați, în familia vornicului Manolache. A făcut studii la Academia domnească din Iaşi, însuşind la perfecție limbile slavonă, greacă, franceză, turcă, rusă. C. Conachi poseda o temeinică cultură literară, realizînd traduceri din opera lui Voltaire, J.F. Marmontelle şi altor iluninişti.

Costache Conaci a scris şi poezie cu caracter sentimental, care are însă o alură arhaică, lucru explicabil prin lipsa unei tradiții literare moderne. Totodată Costache Conachi este autorul cîtorva lucrări dramatice cu caracter satiric. În colaborare cu N. Dimachi şi D. Beldiman a compus „Comedia banului Constandin Canta, ce-i zic Căbujan şi cavaler Cucoş”. Piesele lui C.Conachi „Judecata femeilor” şi „Amorul şi toate harurile” apelează la o bogată figurație mitologică şi critică moravurile şi obiceiurile epocii. Întreaga activitate literară a lui Costache Conachi a impulsionat dezvoltarea poeziei de inspirație laică şi a operelor dramatice naționale.

Costache Conachi s-a stins din viață la 4 februarie 1849 în conacul său de la Țigăneşti.

Cuvinte cheie:

istoria , Moldova , cronicari , literatura

Localităţile Moldovei şi diasporei

Găvănoasa

Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX-lea
Populația:
1296 locuitori

Găvănoasa este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Nicolaevca, Găvănoasa, Vladimirovca. Satul Găvănoasa se află la distanța de 17 km de orașul Cahul și la 190 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1296 de oameni. Satul Găvănoasa a fost întemeiat la începutul secolului al XIX-lea.

Citeşte mai departe