Arată noutățile începînd cu...

eye 21382 Vizualizări

Iluministul moldovean Costache Conachi

Astăzi se împlinesc 170 de ani de la trecerea în neființă a poetului şi dramaturgului Costache Conachi. Costache Conachi s-a născut la 14 septembrie 1778 la Țigăneşti, ținutul Galați, în familia vornicului Manolache. A făcut studii la Academia domnească din Iaşi, însuşind la perfecție limbile slavonă, greacă, franceză, turcă, rusă. C. Conachi poseda o temeinică cultură literară, realizînd traduceri din opera lui Voltaire, J.F. Marmontelle şi altor iluninişti.

Costache Conaci a scris şi poezie cu caracter sentimental, care are însă o alură arhaică, lucru explicabil prin lipsa unei tradiții literare moderne. Totodată Costache Conachi este autorul cîtorva lucrări dramatice cu caracter satiric. În colaborare cu N. Dimachi şi D. Beldiman a compus „Comedia banului Constandin Canta, ce-i zic Căbujan şi cavaler Cucoş”. Piesele lui C.Conachi „Judecata femeilor” şi „Amorul şi toate harurile” apelează la o bogată figurație mitologică şi critică moravurile şi obiceiurile epocii. Întreaga activitate literară a lui Costache Conachi a impulsionat dezvoltarea poeziei de inspirație laică şi a operelor dramatice naționale.

Costache Conachi s-a stins din viață la 4 februarie 1849 în conacul său de la Țigăneşti.

Cuvinte cheie:

istoria , Moldova , cronicari , literatura

Localităţile Moldovei şi diasporei

Romanovca

Statut:
Sat
Prima atestare:
1867
Populația:
536 locuitori

Romanovca este un sat şi comună din raionul Leova. Romanovca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Leova și la 87 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 536 de locuitori. Satul Romanovca a fost menționat documentar în anul 1867.

Citeşte mai departe