18 septembrie 2013, 16:48 Realitatea moldovenească views 7056
18 septembrie 2013, 16:48 Realitatea moldovenească views 7056

Petiţiile anonime sînt declarate neconstituţionale


Foto: infomoldova.net

Curtea Constituţională a pronunţat ieri hotărîrea privind controlul constituţionalităţii unor prevederi ale articolului 10 din Legea nr. 190-XIII cu privire la petiţionare şi a decis că toate petiţiile anonime să fie declarate neconstituţionale, informează MOLDPRES.

În urma audierii părţilor, Curtea a decis că potrivit articolului 52 din Constituţie, cetăţenii au dreptul să se adreseze autorităţilor publice prin petiţii formulate numai în numele semnatarilor. Plenul Curţii a specificat că norma constituţională oferă cetăţenilor dreptul de a se adresa autorităţilor publice la propria lor iniţiativă şi posibilitatea de a-şi revendica drepturile lezate anterior.

Totodată, Curtea a conchis că din textul articolului 52 din Constituţie rezultă cu claritate că orice petiţie urmează a fi semnată şi, deci, trebuie să conţină datele de identificare ale petiţionarului.

Curtea a statuat că prin stabilirea în lege a obligaţiei autorităţilor competente de a examina petiţiile anonime în cazul în care conţin informaţii referitoare la securitatea naţională sau ordinea publică, legiuitorul a inclus prevederi legale care depăşesc cadrul constituţional şi, astfel, a modificat în fapt conţinutul normei constituţionale fără o revizuire a Constituţiei.

În luna mai curent, Curtea Supremă de Justiţie a depus la Curtea Constituţională o sesizare în care a cerut controlul constituţionalităţii unor prevederi care stabilesc obligativitatea examinării petiţiilor anonime în cazul în care acestea vizează ordinea publică şi securitatea naţională.

Cuvinte cheie:

constitutie , lege , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1763
Populația:
611 locuitori

Mîrzaci este un sat din cadrul comunei Mîrzeşti, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Orhei și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 611 oameni. Satul Mîrzaci a fost menționat documentar în anul 1763.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.