22 iulie 2013, 15:51 Realitatea moldovenească views 5031
22 iulie 2013, 15:51 Realitatea moldovenească views 5031

Monumentul victimelor staliniste a ajuns la Chișinău


Foto: europalibera.org

Monumentul victimelor deportărilor staliniste a fost adus la Chișinău. Potrivit Direcției construcții capitale a Primăriei Chișinău, lucrările de instalare a acestuia în scuarul Gării Feroviare din capitală vor demara în această săptămînă, transmite NOI.md.

Șeful Direcției construcții capitale, Roman Sofroni, a menționat că monumentul a ajuns la Chișinău ieri, 21 iulie, iar astăzi va fi supus vămuirii. ”Dimineață trebuia să intre la terminal pentru a fi achitate toate taxele vamale. Urmează a fi instalat săptămîna aceasta, în funcție de operativitatea cu care vom găsi utilajul necesar pentru instalare. Este nevoie de o macara specială și, cum se va elibera, îndată va fi instalat. Ceea ce ține de scuarul gării, lucrările sînt aproape de final”, a precizat Roman Sofroni.

Amintim că instalarea monumentului victimelor represiunilor staliniste era programată pentru 6 iulie curent. Lucrarea cu o lungime de 12 metri și o înălţime de aproximativ 3 metri reprezintă un tren supraîncărcat cu oameni, evocînd familiile deportate în Siberia și Kazahstan în anii 1941-1949. Autorul lucrării este sculptorul Iurie Platon.
 

Sursa:  NOI.MD

Cuvinte cheie:

victime , monument , deportare , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1425
Populația:
4189 locuitori

Crihana Veche este un sat şi comună din raionul Cahul. Crihana Veche este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Cahul și la 180 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4189 de oameni. Satul Crihana Veche a fost menționat documentar în anul 1425.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.