26 iunie 2013, 16:43 Realitatea moldovenească views 7306
26 iunie 2013, 16:43 Realitatea moldovenească views 7306

În ultimii doi ani numărul producătorilor de brichete şi pelete a crescut de zece ori


Foto: moldpres.md

În ultimii doi ani numărul producătorilor de brichete şi pelete în R. Moldova a crescut de zece ori, ajungînd la 65. Acţiunile care urmează a fi întreprinse pentru a asigura calitatea biocombustibilului produs în ţara noastră au fost discutate de producători şi experţi, întruniţi ieri la un atelier naţional, informează MOLDPRES.

Potrivit Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, producătorii de biocombustibil solid din biomasă deţin o capacitate totală anuală de producţie de 120 de mii de tone. Aceasta depăşeşte de circa patru ori necesităţile curente ale centralelor termice pe bază de biomasă instalate în instituţiile publice cu sprijinul financiar al Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă”.

„Republica Moldova şi-a propus ca cel puţin 20% din consumul total de energie să fie acoperit din surse regenerabile. Biomasa este în prezent cea mai valorificată sursă de energie regenerabilă şi totodată cu un mare potenţial pentru ţară. Iată de ce asigurarea calităţii biocombustibilului produs în urma prelucrării biomasei este extrem de importantă”, a declarat Mihai Stratan, directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică.

Conform datelor studiului naţional privind potenţialul de biomasă, energia din biomasă produsă anual în Moldova poate acoperi 22% din necesarul de resurse energetice.

“În următorul sezon de încălzire cel puţin 100 de instituţii publice rurale se vor putea încălzi cu energie din biomasă”, a afirmat Nicolae Zaharia, expert în dezvoltarea afacerilor la Proiectul UE-PNUD „Energie şi Biomasă”.

Atelierul naţional dedicat calităţii biocombustibililor solizi din R. Moldova a fost organizat de Agenţia pentru Eficienţă Energetică, în parteneriat cu proiectul nominalizat.

Cuvinte cheie:

combustibil , producere , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
2780 locuitori

Lărguţa este un sat şi comună din raionul Cantemir. Lărguţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Cantemir și la 115 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2780 de oameni. Satul Lărguţa a fost menționat documentar în anul 1772.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.