29 noiembrie 2021, 16:00 Realitatea moldovenească views 2787
În curtea Ministerului Apărării se construiește o biserică din lemn
29 noiembrie 2021, 16:00 Realitatea moldovenească views 2787

În curtea Ministerului Apărării se construiește o biserică din lemn

O biserică din lemn cu hramul lui Ștefan cel Mare și Sfînt, se construiește în curtea Ministerului Apărării al Republicii Moldova.

„Lăcașul se înalță din dorința cadrelor militare, a militarilor înrolați, dar și cu scopul de a completa și oferi efectivului Armatei Naționale susținerea duhovnicească de care necontenit este nevoie spre întărire sufletească pentru a putea urma sfatul Măriei Sale, Ștefan, de a fi Strajă la hotare” se arată într-un comunicat al arhimandritului Nicolae (Roșca), duhovnic al Mănăstirii Ciuflea și președinte al Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în MAI, Ministerul Apărării și Organele de Drept, care gestionează lucrările de construcție a Catedralei Memoriale, informează IPN.

Pînă în prezent, angajații Ministerului și ai instituțiilor subordonate, printre care Academia Militară a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun” sau Agenția pentru Știință și Memorie Militară au putut oferi benevol salariul pe o zi ca jertfă pentru ridicarea bisericii. „La moment, construcția se află la etapa de acoperire cu continuare a turlei centrale și a clopotniței care necesită a fi finisate pînă la căderea zăpezii, deoarece construcția este ridicată din lemn și trebuie protejată de factorii climatici ce posedă un impact negativ asupra lemnului”, a precizat arhimandritul Nicolae Roșca.

Lemnul se prelucrează în mai multe etape: curățirea lemnului prin suflare cu nisip, astuparea rosturilor între bîrne, și ungerea cu ulei de in pentru a oferi rezistență în timp lemnului. Apoi urmează asamblarea ușilor și a ferestrelor în număr de 38, termoizolarea podelei ambelor nivele și placarea lor, asamblarea iconostaselor și a mobilierului bisericesc și alte lucrări ce vor apărea în timp.

Proiectul de construcție a bisericii este prevăzut în Planul de acțiuni comune privind promovarea educației spirituale și asistenței religioase a efectivului Armatei Naționale pentru anul 2021, semnat în luna noiembrie 2020 de Ministerul Apărării și Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove.

Se preconizează ca lucrările de construcție să fie finalizate anul viitor.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

biserica , Ministerul Apărării

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1745
Populația:
3216 locuitori

Tașlîc este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Grigoriopol și la 70 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2007, populaţia satului constituia 3216 oameni. Satul Tașlîc a fost menționat documentar în anul 1745.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.