15 ianuarie 2021, 16:00 Realitatea moldovenească views 3596
Soarta maidanezilor: pedeapsă capitală sau detenție pe viață
15 ianuarie 2021, 16:00 Realitatea moldovenească views 3596

Soarta maidanezilor: pedeapsă capitală sau detenție pe viață

La 16 decembrie, 2020 consiliul local din satul Bobeica, Hîncești, a adoptat unanim decizia nr. 5/24 «Privind reglarea numerică a animalelor de pradă periculoase». Documentul prevedea împușcarea, în teritoriu, a animalelor periculoase și a păsărilor, printre care coțofenele, ciorile pătate, maidanezii și pisicile fără adăpost. Decizia i-a revoltat pe apărătorii animalelor și pe o parte a societății civile, care cer anularea ei și adună semnături în acest scop. Dar este și o altă parte de cetățeni, care la moment nu vede altă soluție pentru problema maidanezilor agresivi.

Ce prevede legislația

P.2 al decizie prevede că reglarea numărului animalelor periculoase se va face zilnic între 1 ianuarie și 31 decembrie,2021, de către grupuri de vînători de cca 15 persoane, conform unor programe alcătuite de administratorii Societății vînătorilor și pescarilor din Moldova, coordonate în mod obligatoriu cu Inspecția ecologică de stat din Hîncești. Fiecare participant la aceste razii va fi înregistrat, instruit cu privire la tehnica securității, lucru pentru care va semna într-un registru special.

În document se mai menționează că reglarea numărului prădătoarelor periculoase este interzisă în limitele localității și la o distanță de cel puțin 200 metri de ea.

Documentul a avut o rezonanță majoră. Reprezentanții organizațiilor obștești de apărare a drepturilor animalelor, societatea civilă a fost revoltată de faptul că în lista animalelor periculoase care urmează a fi împușcate au fost incluși maidanezii și pisicile fără adăpost.

La adoptarea deciziei, consiliul local Bobeica a făcut trimitere la mai multe acte legislative în vigoare în Republica Moldova. Art.37 al Legii nr. 439 din 27.04.1995 «Privind regnul animal» prevede: «Controlul de stat asupra protejării și utilizării regnului animal se va efectua de către autoritatea publică centrală pentru administrarea resurselor naturale și protecția mediului și de către autoritățile publice locale ».

Art.19 al Legii nr. 298 din 30.11.2018 «Privind vînătoarea și fondul de vînătoare» «Cotele de capturare a vînatului și lupta cu prădătorii dăunători» prevede că «pentru a păstra diversitatea faunei, vînătoarea se va desfășura în limitele cotelor aprobate de Administrator, cu excepția ciorilor pătate, a coțofenelor, vulpilor și șacalilor, precum și a maidanezilor și pisicilor fără adăpost, care pot fi vînate fără obligația de a compensa prejudiciul asociat vînării acestora, conform Regulilor de vînătoare pentru speciile de faună cinegetică ». Punctul 2 al acestui articol explică, că sălbătăcite sau hoinare se consideră maidanezii/pisicile fără zgardă sau semne de identificare aflate în fondurile de vînătoare fără proprietar.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

ciine

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1850
Populația:
276 locuitori

Plop este un sat din cadrul comunei Coşcalia, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 44 km de orașul Căușeni și la 69 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 276 de oameni. Satul Plop a fost menționat documentar în anul 1850.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.