02 decembrie 2020, 17:30 Realitatea moldovenească views 2124
Roibu: Să ne mîndrim cu națiunea noastră moldovenească (Foto)
02 decembrie 2020, 17:30 Realitatea moldovenească views 2124

Roibu: Să ne mîndrim cu națiunea noastră moldovenească (Foto)

Membrii Mișcării de Tineret “Urmașii lui Ștefan” au depus astăzi flori la Monumentul lui Ștefan Cel Mare cu prilejul marcării a 103 ani de la proclamarea Republicii Democratice Moldovenești.

Activiștii civici au adus un omagiu celor care acum 103 ani au pus bazele R.Moldova, i-au redat independența și au consolidat națiunea, prin decizia Sfatului Țării de a proclama Republica Democratică Moldovenească.

„A fost un pas necesar pentru națiunea noastră de a trăi într-un stat independent, suveran și liber. A fost dorința moldovenilor de veacuri, de a avea propria țară, de rînd cu toate popoarele lumii. Noi sîntem un popor cu o istorie veche, bogată și cu care ne mîndrim, iar exemplul celor ce au declarat independența statului nostru de acum 103 ani, trebuie să constituie un motiv de mîndrie pentru noi și să ne îndemne permanent să păstrăm această independență. Să făurim această țară și să ne mîndrim cu națiunea noastră moldovenească!”, a declarat liderul Mișcării „Urmașii lui Ștefan”, Dumitru Roibu.

În condițiile revoluționare ale anului 1917, masele largi ale populației Basarabiei au pledat pentru renașterea statalității moldovenești și autodeterminare națională. La inițiativa ostașilor, țăranilor, muncitorilor, clerului, partidelor politice și organizațiilor obștești moldovenești, la 2 decembrie 1917, la Chișinău, este proclamată Republica Democratică Moldovenească.

Tînărul stat moldovenesc a avut un parlament temporar, guvern, legislație, armată, un proiect de Constituție, a promovat propria politică externă. În anii 1917-1918, conducerea Republicii Democratice Moldovenești a dus tratative cu alte țări privind recunoașterea independentei sale statale.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Dumitru Roibu , Națiune

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1865
Populația:
1322 locuitori

Victorovca este un sat din cadrul comunei Ciobalaccia, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Cantemir și la 135 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1322 de oameni. Satul Victorovca a fost menționat documentar în anul 1865.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.