05 august 2020, 14:00 Realitatea moldovenească views 7458
Îndemnurile de ură venite din partea unor români de la Cernăuți trebuie curmate – declarație
05 august 2020, 14:00 Realitatea moldovenească views 7458

Îndemnurile de ură venite din partea unor români de la Cernăuți trebuie curmate – declarație

Recent, la Cernăuți a avut loc un protest al unor organizații românești din Ucraina, prin care aceștia au cerut Ministerului Învățămîntului de la Kiev să excludă sintagma de limbă moldovenească din scandaloasa lege a învățămîntului.

Președintele Asociației Tinerilor Moldoveni din Ucraina, Sergiu Reabco, a declarat că această solicitare subminează drepturile moldovenilor.

„Această cerință este una nefondată și banală, atîta timp cît Constituția Ucrainei protejează drepturile absolut tuturor minorităților naționale din Ucraina să învețe și să vorbeasă limba lor maternă. Noi suntem moldoveni, suntem peste 200 de mii în această țară și locuim compact în regiunea Odesa și Cernăuți”.

Este straniu să vezi un grup minoritar român să nu lupte pentru drepturile sale, ci să submineze drepturile moldovenilor, de parcă noi am fi dușmani cu ei. Or românii probabil nu recunosc etnia moldovenească, intrînd astfel în jocul murdar pus la cale de anumite persoane de la București? Ce ar fi dacă și noi nu i-am recunoaște?!” – a menționat Sergiu Reabco.

Liderul Mișcării de Tineret „Urmașii lui Ștefan”, Dumitru Roibu, într-un interviu al redacției Noi.md a specificat că aceasta este o problemă artificială, pentru că în Ucraina activează ilegal organizații și persoane care subminează nu doar grupul etnic de moldoveni și creează premise pentru conflicte interetnice, ci atentează și la integritatea teritorială a Ucrainei”.

„Anul trecut, Serviciul de Securitate al Ucrainei a lichidat o organizație, inclusiv publicații, pentru separatism teritorial. România finanțează la greu asemenea organizații, inclusiv și în Republica Moldova, iar datoria noastră, ca cetățeni, este să sensibilizăm organelle de stat pentru ca aceste acțiuni ilegale să înceteze”, a spus Roibu.

Moldova are un acord interstatal cu Ucraina, despre protecția minorităților, semnat de ambele părți încă în 2010, unde este specificat că statul ucrainean garantează studiile în limba moldovenească pentru copiii moldoveni.

Anume acest document le oferă drepturile cuvenite moldovenilor din Ucraina, pe bază de reciprocitate, iar îndemnurile de ură venite din partea unor români de la Cernăuți trebuie curmate, mai spune activiștii civici.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Cernăuți , Romania , Dumitru Roibu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
3025 locuitori

Olişcani este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Olişcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanță de 6 km de orașul Șoldănești și la 124 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3025 de oameni. Prima atestare documentară a localității cu numele „satul lui Oleșco” datează din 20 decembrie 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.