Arată noutățile începînd cu...

eye 808 Vizualizări

Nu va exista o amnistiere generală: ”Dacă instanța va decide, statul va restitui banii”


După decizia Curții Constituționale (CC) parlamentul a revizuit bariera minimă a amenzilor, care au ca scop oprirea pandemiei de coronavirus.

Din punctul de vedere al juriștilor, amenzile excesive încălcau drepturile cetățenilor la o jurisdicție echitabilă și contraveneau principiului, conform căruia imixtiunea în drepturile fundamentale ale omului cere o justificare juridică mai exactă. La început, nici populația, nici chiar puterea executivă nu înțelegea ce este permis și ce – nu. În rezultat, un șir de persoane care se consideră nevinovate au pierdut bani, iar instanțele de judecată s-au confruntat cu un flux interminabil de plîngeri privind procesele verbale întocmite.

Însă amnistierii generale, așteptate de experți, nu i-a fost dat să fie: nimeni nu a eliberat cetățenii și agenții economici de pedepsele deja aplicate. Mai mult, persoanele care încalcă măsurile anti-coronavirus continuă să fie trase la răspundere. Săptămînal, pentru nerespectarea restricțiilor se aplică sute de amenzi, iar numărul total al sancțiunilor de la începutul pandemiei a trecut de patru mii. Totuși, după modificarea legislației, oamenii au posibilitatea să insiste asupra revizuirii mărimii sancțiunii administrative. În același timp, juriștii îi îndeamnă să aștepte primul precedent, pentru a vedea pe ce cale va păși practica judiciară în această categorie de litigii.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Cuvinte cheie:

amenda , coronavirus , Amnistierea

Localităţile Moldovei şi diasporei

Sîrbeşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1786
Populația:
473 locuitori

Sîrbeşti este un sat din cadrul comunei Ciutuleşti, raionul Floreşti. Satul Sîrbești este situat la o distanță de 15 km de orașul Florești și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 473 de oameni. Prima atestare documentară a satului Sîrbești datează din anul 1786.

Citeşte mai departe