02 iulie 2020, 17:45 Realitatea moldovenească views 2640
Mişcarea de Tineret Voievod l-au comemorat pe Ștefan Cel Mare și Sfînt (Foto)
02 iulie 2020, 17:45 Realitatea moldovenească views 2640

Mişcarea de Tineret Voievod l-au comemorat pe Ștefan Cel Mare și Sfînt (Foto)

Mişcarea de Tineret Voievod, alături de Conducerea de vîrf a țării în semn de recunoştinţă şi respect faţă de marele voievod Ştefan cel Mare şi Sfînt, canonizat graţie meritelor sale, recunoscut de popor şi biserică, au comemorat 516 ani de la trecerea în nefiinţă a domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfînt.

”În glorioasa şi îndelungata sa domnie (1457-1504) Ştefan III cel Mare s-a manifestat, întâi de toate, ca promotor al consolidării puterii centralizate a statului medieval, aceasta fiind chezăşia independenţei ţării, ocrotirii integrităţii ei teritoriale, afirmării ei în contextul european. În acest scop, Ştefan al III-lea promovează o politică de întărire a autocraţiei şi de restabilire a domeniului domnesc.

Reprezentanții mișcării consideră că această dată este importantă pentru poporul moldovenesc, consolidat în trecut în jurul unor valori naţionale care i-a adus echilibrul spiritual şi forţa de a trece peste timpuri grele marcate de războaie. Faptele marelui domnitor au relevat nu doar inteligenţa şi arta de a conduce, dar şi capacitatea de a uni poporul în jurul unei idei promovate de unii şi pînă astăzi”, ase arată într-un comunicat emis presei.

Federaţia de Luptă Naţională “Voievod”, care include şi o Mişcare de Tineret, încă din primii ani de la fondare a fost adepta principiilor şi valorilor promovate de Ştefan cel Mare şi Sfînt, un apărător al creștinătății şi neamului nostru, un om al dreptăţii, mereu aproape de însuşirile şi năzuinţele noastre. Prin chipul lui Ştefan cel Mare, poporul nostru din toate hotarele a cunoscut recunoaştere şi respect.

”Stilul de luptă ”Voevod” nu înseamnă doar pregătirea unui sportiv în baza unor elemente caracteristice luptei naţionale, dar şi educaţie în spiritul creștinătății, toleranţei şi încrederii. Lupta este tratată ca o formă de manifestare paşnică, promovată în sălile de antrenament, iar doctrina Federației ”Voievod” reprezintă și o modalitate de însuşire a unor principii de viaţă care ar readuce echilibrul spiritual într-o lume aflată în căutarea propriei conştiinţe naţionale.

Stefan Maria Ta, Moldova e păstrată datorită moldovenilor din Republica Moldova. Ceilalți moldoveni sau romanizat, nu toți din ei păstrează memoria neamului moldovenesc. Au altă capitală altă limbă și alți strămoși și eroi decît moldoveni. Moldovenii au stat la baza Țării și au slăvit Gloria Moldovei noastre”, se arată în comunicat.

 

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Stefan cel Mare , Voievod

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
2603 locuitori

Baimaclia este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Baimaclia, Acui şi Suhat. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Cantemir și la 137 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2603 locuitori. Satul Baimaclia a fost menționat documentar în anul 1770.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.