26 mai 2020, 15:30 Realitatea moldovenească views 2626
Intrarea în cimitire, permisă pentru cei care vor să facă ordine la morminte
26 mai 2020, 15:30 Realitatea moldovenească views 2626

Intrarea în cimitire, permisă pentru cei care vor să facă ordine la morminte

Accesul în cimitirele din Capitală este deja permis pentru oamenii care vor să facă ordine la mormintele apropiaţilor.

Se întîmplă după mai bine de două luni de restricţii impuse de autorităţi în contextul pandemiei de COVID-19. Cu două săptămîni înainte de Paştele Blajinilor, fixat în data de 7 şi 8 iunie de autorităţi, în cimitirul "Sfîntul Lazăr" curăţenia este în toi, transmite publika.md.

În preajmă l-am întîlnit şi pe un bărbat care a venit cu doi apropiaţi să facă ordine la mormîntul soţiei. El spune că de Paştele Blajinilor nu vor veni la cimitir.

"Nu a fost nimeni aici de un an de zile să facă curat. De Blajini noi vom merge la biserică, vom face acolo toate rînduielile, aici la cimitir va fi periculos de venit", a spus bărbatul.

În aceste zile sînt permise şi lucrările de instalare a monumentelor funerare. Angajaţii companiilor specializate spun însă că pandemia de COVID-19 i-a cam lăsat fără comenzi.

"Ne-au rămas comenzi vechi, dar şi aşa mulţi au anulat comenzile, nu mai avem de lucru. Oamenii care mai fac comenzi aleg ce este mai ieftin, deşi am făcut reduceri mari", a precizat un bărbat.

Oamenii spun că aşteaptă demult să li se permită să intre în cimitire să facă ordine la mormintele răposaţilor, însă majoritatea spun că nu vor marca Paştele Blajinilor:

"Am aşteptat să fie permis accesul căci este datoria noastră, pentru orice creştin e un lucru sfînt".

"Încă nu e clar, va fi Paştele Blajinilor sau nu va fi, însă chiar nu contează asta. Noi putem veni şi aşa, în alte zile, atunci cînd avem dorinţă".

Accesul pe teritoriul cimitirelor din Chişinău este permis încă de la sfîrşitul săptămînii trecute, cu respectarea măsurilor de protecţie.

"În data de 18 mai, prin hotărîrea Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică, începînd cu 21 mai, a fost permis accesul persoanelor fizice pe teritoriul cimitirelor. Oamenii pot intra fiind echipaţi cu mănuşi, măşti şi fiind în grupuri nu mai mari de trei persoane", a declarat Ludmila Boțan, directoarea întreprinderii municipale "Combinatul Servicii Funerare".

Printr-o decizie a Mitropoliei Moldovei, în acest an, Paștele Blajinilor va fi marcat în data de 6, 7 şi 8 iunie.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

cimitir , acces

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1769
Populația:
596 locuitori

Ocniţa este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Ocniţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Camenca și la 169 km de Chișinău. Populaţia satului Ocniţa alcătuia 596 de oameni în anul 2012. Satul Ocnița a fost menționat documentar în anul 1769.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.