11 februarie 2020, 14:30 Realitatea moldovenească views 4221
După 75 de ani s-a aflat unde este îngropat eroul Ion Soltîs (Foto)
11 februarie 2020, 14:30 Realitatea moldovenească views 4221

După 75 de ani s-a aflat unde este îngropat eroul Ion Soltîs (Foto)

După 75 de ani s-a aflat unde este îngropat Eroul Uniunii Sovietice Ion, sau mai bine zis Ivan Sidorovici Soltîs, care în documente este menționat anume ca Ivan, nu Ion.

Despre aceasta a scris prezentatoarea TV Elena Pahomova-Levițkaia pe canalul său telegram Ivanovna, menționînd că astăzi, 11 februarie, se împlinesc 75 de ani de la moartea lui Ivan Soltîs, transmite Noi.md.

Ea a menționat că celor care nu cunosc războiul le este greu să aprecieze pasul conștientizat, sacrificiul de sine.

În foaia de decorare a lui Ivan Soltîs se spune că la traversarea rîului Beaver, în nord-vestul satului Luisenthal (Germania) 11 februarie 1945, sub focurile puternice de mitralieră și grenade ale inamicului, el s-a aruncat în rîu și pînă la piept în apă și cu mitraliera în mîini a trecut rîul pe malul vestic.

Cu o smunciturp rapidă a înaintat 100 de metri, s-a oprit și cu focul mitralierei sale a acoperit luptătorii care traversau rîul, în același timp distrugînd focul a trei puncte de mitralieră ale inamicului.

Trecînd pe malul vestic al rîului, batalionul a luat cu asalt satul Luisenthal. Viteazul Soltîs din Armata roșie primul a dat buzna în sat și cu mitraliera a ucis șase germani. Dușmanul opunea rezistență cu înverșunare...

Luptătorii, pasionați de eroismul soldatului din Armata Roșie Soltîs au luat cu asalt satului. În față aveau o mitralieră a inamicului. Soltîs, furișîndu-se pe neobservate la el, a aruncat cu grenade. Mitraliera a tăcut și luptătorii au mers mai departe.

În acest moment, din dreapta a început a împușca mitraliera unui alt inamic. Soltîs, fiind rănit, strigînd "Pentru patrie, pentru Stalin!" s-a năpustit asupra ambrazurii...."

Ivan Sidorovici Soltîs a închis ambrazura cu pieptul său, repetînd fapta eroică a lui Alexandr Matrosov.

"Ce fel de Luisenthal, unde a murit eroul nostru? Mai demult aceasta era o parte din Germania, acum este în partea de Vest a Poloniei. După război, denumirile germane au dispărut. Din acest motiv a apărut confuzia. În acele locuri au fost două denumiri Louisenthal - actualul Oraș Kędzierzyn Kozle și un mic sat puțin mai la nord de orașul Bolesławiec, în trecut Bunzlau. Satul s-a contopit cu orășelele din apropiere. Deci, el nu mai este pe hartă, nici în cărțile de telefoane. Cercetătorii postbelici au mers pe calea celei mai mici rezistențe, de aceea în toate descrierile oficiale se indică faptul că Ivan Soltîs este îngropat în Kędzierzyn Kozle", a menționat jurnalista.

Potrivit ei, căutarea adevăratului loc de înmormîntare a eroului a fost începută de conducătorul clubului istorico-patriotic rus, Alexei Petrovici, deoarece exista o discrepanță între locul luptei (14 km nord de Bunzlau/Bolesławiec) și presupusul loc a înmormîntării la 250 km.

În căutarea sa, Alexei a fost ajutat de colegii săi – cercetașii din Polonia, precum și de reprezentanții Oficiului Reprezentativ al Ministerului Apărării al Federației Ruse responsabil de organizarea și desfășurarea lucrărilor memorial-militare în Republica Polonia.

"Deci, Ivan Sidorovici Soltîs este înmormîntat în orașul polonez Boleslawiec. Apropo, despre aceasta nu știu nici măcar cei în satul său natal Cuzmin din raionul Camenca. În curînd, la TV va apărea o istorie despre faptele lui eroice și căutarea lui după 75 de ani. Amintiți-vă astăzi de băiat. P 11 februarie 1945 el avea 21 de ani. Unicul fiu al părinților săi", a scris Elena Levițkaia-Pahomova.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

eroi , personalitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1598
Populația:
1349 locuitori

Taxobeni este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Taxobeni, Hrubna Nouă și Vrăneşti. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Fălești și la 141 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1349 de oameni. Satul Taxobeni a fost menționat documentar în anul 1598.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.