09 decembrie 2019, 16:30 Realitatea moldovenească views 4272
Moldova ar putea exporta mere în India
09 decembrie 2019, 16:30 Realitatea moldovenească views 4272

Moldova ar putea exporta mere în India

Conferința Națională Businessul Fructelor în Republica Moldova a reprezentat un bun prilej pentru a dezbate mai multe subiecte de interes pentru producătorii horticoli din țara noastră.

Pe lîngă multiplele provocări din sector au fost prezentate cerințe și oportunități de export pentru fructele autohtone, transmite NOI.md cu referire la ziuadeazi.md.

Astfel, Iurie Fală, directorul executiv al Asociației Moldova Fruct a reamintit despre faptul că, începînd cu anul 2018, Guvernul Indiei oferă posibilitatea producătorilor de mere din țara noastră de a livra o cantitate de probă pentru a demonstra intenția de a deveni parteneri de încredere pentru consumatorii de pe această piață.

„Țin să remarc faptul că, am reușit să obținem permisiunea de a exporta o cantitate de probă de mere în India, pentru a demonstra că putem deveni parteneri de încredere pentru această piața. Astfel, în perioada de testare să efectuăm 8 livrări, adică circa 160 de tone de mere. De noi depinde dacă vom avea acces pe această piața sau nu. În cadrul Asociației ne vom întruni pentru a discuta acest subiect și a nu rata această șansă. Cerințele înaintate nu diferă de ceea ce îndeplinesc deja producătorii noștri. Trebuie să ne mobilizăm și să depunem maxim efort pentru a putea vinde merele noastre inclusiv pe piața din India".

De menționat că, merele din Moldova se exportă preponderent în Federația Rusă, deoarece este stabilită deja o conjunctură de piață. Dacă în 2014 aveam 2% din cota de mere din import în Federația Rusă, la moment, aceasta a crescut de 11 ori și a ajuns la 22%.

Livezile din Moldova se extind pe o suprafață de 139 de mii de hectare. În 11 luni ale acestui an, Moldova a exportat 239 de mii de tone de mere, 60 de mii de tone de prune, 40 de mii de tone de struguri și 12 mii de tone de vișine și cireșe.

Sursa: ziuadeazi.md

Cuvinte cheie:

mere , India

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1570
Populația:
1631 locuitori

Dumbrăviţa este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Dumbrăviţa, Valea lui Vlad și Bocancea-Schit. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Sîngerei și la 95 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1631 de oameni. Satul Dumbrăvița a fost atestat documentar în anul 1570.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.