13 noiembrie 2019, 17:30 Realitatea moldovenească views 2276
Lupta pentru salvarea științei continuă (Video)
13 noiembrie 2019, 17:30 Realitatea moldovenească views 2276

Lupta pentru salvarea științei continuă (Video)

Recent a avut loc ședința solemnă a membrilor AŞM și a comunității științifice din Republica Moldova, dedicată Zilei internaționale a științei pentru pace și dezvoltare.

La ședință a participat și consilierul prezidențial Corneliu Popovici care a informat asistența despre promovarea inițiativei legislative a șefului statului privind modificarea Codului pentru știință și inovare, transmite Noi.md.

La fel, a transmis mesajul de salut al Președintelui Republicii Moldova, domnul Dodon Igor, împreună cu ,,alese gânduri și încredere în potențialul științific autohton".

,,Pe parcursul ultimelor luni noi am reușit să elaborăm un proiect de lege care are menirea să aducă la normalitate situația Academiei de Științe din Republica Moldova și sistemul de cercetare care la etapa actuală se află într-o criză profundă. Dacă nu vor fi luate măsuri de revenire la normalitate, riscăm ca în 2020 să rămînem fără institut de cercetare, iar sistemul de cercetare să devină o amintire. Acest proiect de lege care a fost elaborat cu concursul oamenilor de știință, a fost lansat ca inițiativă legislativă de președintele Republicii Moldova și la moment se află în Parlament, deja au început discuțiile în Comisie", a declarat consilierul prezidențial Corneliu Popovici.

Noul proiect are ca scop cîteva momente-cheie:

,,Acordarea Academiei de Științe unor drepturi firești, cum ar fi dreptul de a avea institute de cercetare, a avea centre de cercetare, laboratoare - un drept care la momentul de față Academia nu-l are, ceea ce e un mare paradox. De asemenea, ne-am propus să redefinim articolul 13 în ceea ține de finanțarea instituțională, deoarece redacția actuală presupune excluderea cercetătorilor din lista personalului care trebuie să fie finanțat de stat. De ce mai avem instituții publice dacă cercetătorii nu sînt finanțați de stat?", se întreabă consilierul prezidențial.

Totodată, el s-a referit la o serie de deficiențe atestate în politicile statului în domeniu, promovate în ultima perioadă, în special la carențele Programului național în domeniul cercetării și inovării pentru anii 2020-2023.

,,Am stăruit asupra Metodologiei de finanțare a proiectelor în domeniul cercetării, dar, în mod special, am insistat asupra proiectului Metodologiei de finanțare instituțională, document care necesită îmbunătățiri la toate capitolele. Dacă lacunele din documentele guvernamentale nu vor fi înlăturate și dacă neglijența factorilor decidenți va persista, sistemul de cercetare și inovare din țara noastră riscă să fie aruncat într-o criză profundă și de lungă durată", a adăugat Popovici.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

stiinta , Corneliu Popovici

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1988
Populația:
539 locuitori

Văduleni este un sat din cadrul comunei Budeşti, municipiul Chișinău. Localitatea se află la distanța de 20 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 539 de oameni. Satul Văduleni a fost înființat în anul 1988.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.