01 octombrie 2019, 16:35 Realitatea moldovenească views 4118
01 octombrie 2019, 16:35 Realitatea moldovenească views 4118

În Moldova se organizează o conferință ecologică inedită

În Moldova se va petrece cea mai neobișnuită conferință ecologică. Pentru participare este necesar de a procura și a planta un copac. Conferința este dedicată fortificării comunităților locale cu scopul reîmpăduririlor sustenabile. 12 octombrie, Universitatea Agrară de Stat din Moldova

Prestigioasa ediție The Economist a plasat pe coperta numărului din Septembrie 2019 un infografic care ilustrează devierile mediei de temperaturi în ultimii 180 ani de observații climaterice

Vara acestui an s-a dovedit a fi una din cele mai călduroase pe durata tuturor observațiilor climatice din Emisfera de Nord. Fluxul de noutăți despre incendiile forestiere din Siberia, Amazonia, Indonezia, Africa și Australia nu a lăsat indiferent pe nimeni. Deși, în țara noastră s-au fixat doar niște incendii de vegetație neînsemnate (și Slavă Domnului!), seceta îndelungată a adus prejudicii semnificative agricultorilor. Totodată, consecințele secetei s-au simțit mult mai ameliorate în regiunile în care s-au păstrat masive forestiere importante.

Din păcate, astfel de masive sunt prea puține la noi. Aceasta, pentru că Republica Moldova este printre cele mai despădurite țări din Europa! Conform statisticii oficiale, suprafața pădurilor constituie 12% din suprafața totală. Acest fapt e un factor de risc major în fața schimbărilor climatice care se petrec pe întreaga Planetă. Dacă astăzi nu v-om începe să plantăm intensiv păduri noi, țara noastră riscă să rămână fără multe bazine acvatice din cele ce ne-au mai rămas, cu scăderea nivelului apei în bazinele subterane. Iar calitatea apei riscă să scadă în continuare, la fel ca și numărul de precipitații. Aceasta înseamnă la modul cel mai direct reducerea calității vieții, noi case și localități abandonate, eroziunea solurilor în creștere…

 

Exemple de terenuri neutilizate

Dacă să ne uităm atent, în majoritatea localităților din țara noastră avem între 10 și 50% de terenuri, care din diferite motive nu se utilizează. Fie sunt pante cu înclinare exagerată, și pe ele este imposibilă agricultura intensivă, fie că sunt alunecări de teren și procese de ravinare, terenuri în degradare din diverse motive, terenuri otrăvite cu substanțe chimice și petroliere, terenuri abandonate, pășuni, defrișări ș.a.m.d. 

Pe aceste terenuri ar putea și trebuie să crească pădure!

  Пример участков, не используемых в сельском хозяйстве и/или с потенциалом для лесовосстановления в селах Хорэшть и Таксобень (Фэлештский р-н).

Exemple de terenuri neutilizate în agricultură și/sau cu potențial de împădurire s. Horăști și Taxobeni (r-l Fălești)

Despre avantajele pe care le aduc pădurile noi localităților, avem un articol separat aici. Îl puteți accesa adițional…

Astăzi există un șir de programe internaționale care finanțează plantările forestiere noi. Sunt și fundații private, organizații obștești, care susțin material și chiar desfășoară plantări noi în teritorii. În martie 2019 Organizația Națiunilor Unite, a declarat decada 2020-2030 ”Decada Împăduririlor Masive” Cu certitudine, finanțările internaționale în această direcție vor crește în următorii ani și noi trebuie să beneficiem de ele. Pentru asta, trebuie să fim pregătiți. Anume pentru ai familiariza pe reprezentanții localităților cu o parte din aceste oportunități, la Chișinău se va desfășura prima Conferință a Inițiativelor Locale pentru Păduri.

Aici sunt așteptați primari și consilieri locali (atât în exercițiu, cât și candidați la funcție), ingineri cadastrali, alți specialiști cheie din primării, proprietari de terenuri, agronomi, silvicultori, leaderi agricoli și toți cetățenii activi, care sunt gata să ia atitudine în fața acestei probleme majore care ne-a revenit generației noastre.

 

Conferința este planificată pentru sâmbătă, 12 octombrie, și se va desfășura la Universitatea Agrară de Stat din Moldova. Începutul înregistrării și cafeaua de dimineață de la 9:00

Agenda detaliată a conferinței este încă în curs de formare și va fi anunțată cu câteva zile până la data stabilită. Dar este deja clar că ea prevede discursuri ale savanților, climatologilor, ecologilor, practicienilor plantărilor silvicole… Va fi discutat în detalii mecanismul inițierii a noi plantări forestiere și acțiunile necesare pentru aceasta din partea comunităților locale.

Participanții vor vedea și exemple reale de proiecte forestiere realizate atât în țara noastră, cât și din țările vecine. Discursurile aprobate vor apărea în feed-ul evenimentului de pe facebook și pe website-ul organizatorilor. Vă invităm să vă abonați la noutățile evenimentului.

După finalizarea conferinței, participanții vor planta câte un copac de specii rare. Împreună se va constitui o pădurice simbolică, ca semn de contribuție concretă a participanților.

Atenție, numărul de locuri este limitat. Grăbiți-vă să vă rezervați bilet-ul!

Sursa: Comitetul Organizațional al Conferinței  

Cuvinte cheie:

conferință , ecologie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1432
Populația:
1854 locuitori

Nişcani este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Nişcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 4 km de orașul Călărași și la 53 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1854 de oameni. Satul Nișcani a fost menționat documentar în anul 1432.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.