27 septembrie 2019, 16:30 Realitatea moldovenească views 4047
Declarație: În Moldova lui Plahotniuc au fost spălați miliarde de dolari (Video)
27 septembrie 2019, 16:30 Realitatea moldovenească views 4047

Declarație: În Moldova lui Plahotniuc au fost spălați miliarde de dolari (Video)

În fostele țări sovietice s-au creat grupuri mafiote care facilitaup spălările de bani, iar prin R. Moldova, „controlată de Vlad Plahotniuc", s-au spălat 25 sau chiar 70 de miliarde de dolari.

Afirmațiile aparțin miliardarul Leonid Nevzlin, fost acționar și vicepreședinte al companiei Yukos, stabilit în Israel. Într-un interviu oferit canalului „А поговорить?", acesta a adus exemplul țării noastre cînd a vorbit despre „dictaturile" din fostele republici sovietice, transmite agora.md.

În interviul de peste o oră și jumătate, Nevzlin a fost întrebat cînd țările din fosta URSS ar începe să trăiască mai bine.

„În toate țările din fosta URSS, de la Ural spre vest, s-au creat mafii care îi împiedică să se alăture la alianța nord-atlantică. Ceea ce e rău, dar asta se întîmplă. Dacă ai lăsa țara în acea direcție, vei rămîne în istorie, dar nu vei face atîția bani", spune fostul șef la Yukos.

El afirmă că „orice transfer bănesc din Rusia prin altă țară nu poate fi făcut decît prin cei care controlează starea lucrurilor pe interior, în țară".

„De exemplu, cînd R. Moldova a fost controlată de Plahotniuc, au fost spălați 25 de miliarde de dolari. Recent am citit un raport Transparency că ar fi vorba chiar de 70 de miliarde de dolari. O țară iată atît de mică. Pentru că e dictatură. Pentru că totul e în aceleași mîini: și banca, și procuratura, și Parlamentul, și Guvernul. Nu există critică. Nu există presă liberă, nu există justiție independentă. Nu-i nimic. Poți face orice", spune Nevzlin.

Leonid Nevzlin a devenit vicepreședinte al Yukos și membru al consiliului de administrație în 1996. În iulie 2003, el a fost chemat împreună cu Mihail Hodorkovskii la Procuratura Generală în calitate de martor în cazul unuia dintre coproprietarii Yukos, Platon Lebedev. În aceeași vară, Nevzlin a plecat în Israel. Un an mai tîrziu, a fost pus pe lista internațională a căutărilor, iar în 2008, în lipsa sa, a fost condamnat la închisoare pe viață în cazul organizării mai multor crime, tentative de omor și tîlhărie.

În 2013, tribunalul Simonovsky din Moscova l-a condamnat pe Nevzlin la șase ani de închisoare pentru că și-a atribuit acțiuni ale mai multor întreprinderi în valoare de 3 miliarde de ruble.

De menționat că în 2014, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat Rusia să plătească 1,86 miliarde de euro fostului acționar Yukos. La 19 ianuarie 2017, Curtea Constituțională a Federației Ruse a considerat că decizia CtEDO este contrară constituției ruse și a permis Rusiei să nu plătească.

Sursa: agora.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
30 locuitori

Grinăuți este stație de cale ferată din raionul Ocniţa, în componența comunei Dîngeni. Se află la distanța de 22 km de orașul Ocnița și la 231 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia localității constituia 30 de oameni. Stația de cale ferată Grinăuți a fost înființată la finele secolului XIX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.