15 septembrie 2019, 14:30 Realitatea moldovenească views 4952
Cum ne comportăm în caz de cutremur (Video)
15 septembrie 2019, 14:30 Realitatea moldovenească views 4952

Cum ne comportăm în caz de cutremur (Video)

Republica Moldova ar trebui să fie pregătită de un cutremur mai mare de 7 grade pe scara Richter, este ultima atenționare a seismologilor pe fondalul intensificării activității seismice în zona Vrancea.

Doar săptămîna trecută, în perioada 2-8 septembrie, două cutremure cu o magnitudine de 4,1 și 4,5 au fost înregistrate în zona Vrancea la un interval de cîteva zile, fiind resimțite și în Moldova. Deși au o periodicitate normală și la ora actuală nimic ieșit din comun nu se atestă, totuși R.Moldova trebuie să fie pregătită pentru cutremur ce ar depăși magnitudinea 7 pe scara Richter, spun specialiștii.

Cu toate acestea, puțini cunosc cum să acționeze în caz de cutremur și care sînt pașii de urmat. Șeful Centrului de Monitorizare Tehnică al Institutului de Geologie și Seismologie, Ion Ilieș, a explicat într-un interviu pentru Noi.md principalele aspecte la care trebuie să atragem atenția.

După 19-26 de secunde de la prima undă a cutremurului urmează o nouă undă, mult mai puternică. Astfel, în această perioadă scurtă, de cîteva secunde, avem posibilitatea să ieșim din clădire, dar numai dacă ne aflăm la primul sau al doilea nivel. În niciun caz nu se cuvine să ieșim afară dacă ne aflăm la etajele de mai sus.

„Rămînem în camera unde ne-a surprins cutremurul, ocupăm o poziție opusă ferestrelor, într-un colț al încăperii; într-un toc de ușă sau sub o grindă de rezistență. Dacă nu avem un toc de ușă, ne băgăm sub masă, pentru a ne proteja de căderea tencuielii", a menționat Ion Ilieș.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

sfat , cutremur

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
1529 locuitori

Ghetlova este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Noroceni, Ghetlova și Hulboaca. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Orhei și la 75 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1529 de oameni. Satul Ghetlova a fost menționat documentar în anul 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.