Arată noutățile începînd cu...

eye 1424 Vizualizări

Leancă se apără și explică cum au ajuns bani de la Șor pentru studiile fiului său


Fostul premier Iurie Leancă povestește cum au ajuns bani de pe companiile lui Ilan Șor pentru plata studiilor fiului său Tristan, care învăța la Londra.

Acesta spune că de transferul banilor nu s-a ocupat el, dar un amic de-al lui pe nume Gicu. Iurie Leancă spune că nu l-a întrebat pe prietenul lui de unde a luat bani pentru studii și că a aflat despre sursa lor mult mai tîrziu, transmite tv8.md.

„În 2012, fiind ministru de Externe, eram în deplasare și am primit un telefon de la școala unde Tristan și-a început studiile și mi s-a spus că urgent trebuie să fac plata respectivă.

Fiindcă eram plecat și mai aveam cîteva zile pînă veneam la Chișinău, l-am sunat pe un bun amic de-al meu care mi-a fost coleg în compania unde am activat pînă atunci și l-am rugat să se ocupe de problema asta pînă revin eu acasă.

La revenire, l-am întrebat: „Gicu, ai făcut?", mi-a zis că a făcut. Am uitat de această problemă, i-am întors banii și atît", a declarat Iurie Leancă.

Politicianul spune că în anul 2016 a fost chemat la Procuratură pentru a fi interogat pe această chestiune și tocmai atunci a aflat că banii au fost plătiți nu prin firma amicului său, dar prin una dintre companiile lui Șor.

„Ei au mai avut conlucrări cu domnul Șor și pînă atunci au mai făcut anumite tranzacții împreună. Era 2012", a declarat politicianul.

În luna mai, președintele organizației de tineret a Partidului Popular European din Moldova (PPEM), Ion Ranga, declara că firma din numele căreia s-au făcut transferuri pentru achitarea studiilor peste hotare a fiului lui Iurie Leancă nu aparținea la acel moment lui Ilan Șor.

Potrivit unei investigații făcute anul trecut de Jurnal TV, fiul mai mic al lui Iurie Leancă ar fi învățat în Marea Britanie pe banii lui Ilan Șor.

Acesta din urmă ar fi plătit peste 25 de mii de lire sterline pentru studiile lui Liviu Tristan Leancă. Două transferuri au fost făcute prin intermediul unei firme din schema „furtului miliardului" către o instituție de învățămînt din orașul Cambridge.

Anterior, rugat să comenteze acest subiect, Iurie Leancă a spus că extrasele bancare prezentate de jurnaliști ar minți. La rîndul său, Ilan Șor, cînd a fost întrebat dacă a achitat sau nu studiile fiului lui Iurie Leancă, a spus că nu-și amintește.

Cuvinte cheie:

Iurie Leanca , bani , Ilan Shor

Localităţile Moldovei şi diasporei

Iserlia

Statut:
Sat
Prima atestare:
1828
Populația:
884 locuitori

Iserlia este un sat şi comună din raionul Basarabeasca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ivanovca, Carabiber, Bogdanovca și Iserlia. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Basarabeasca și la 91 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 884 de oameni. Satul Iserlia a fost întemeiat în anul 1828.

Citeşte mai departe