12 iulie 2019, 09:45 Realitatea moldovenească views 3829
Maia Sandu: Moldova percepe parteneriatul cu Ucraina drept un pilon important al securității naționale
12 iulie 2019, 09:45 Realitatea moldovenească views 3829

Maia Sandu: Moldova percepe parteneriatul cu Ucraina drept un pilon important al securității naționale

Republica Moldova percepe parteneriatul strategic cu Ucraina drept un pilon important al securității naționale, iar integrarea europeană și implementarea Acordului de Asociere sunt obiectivele pe care le împărtășește cu statul vecin.

Declarația a fost făcută la Kiev de premierul Maia Sandu, după întrevederea de joi, 11 iulie, cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, transmite MOLDPRES.

Premierul Maia Sandu a afirmat că a discutat astăzi cu președintele Zelenski despre securitatea regională și integrarea europeană ca scop comun al țărilor noastre, agenda bilaterală a Moldovei și Ucrainei și eforturile de a construi instituții funcționale pentru cetățeni.

Maia Sandu a mai adăugat că susține cu tărie integritatea teritorială a Ucrainei și a dat asigurări că Moldova va deveni un partener și un vecin de încredere. Totodată, premierul a comunicat că autoritățile de la Chișinău optează pentru îmbunătățirea relațiilor bilaterale cu Ucraina.

„Ne dorim o colaborare mai strînsă cu Ucraina în sectorul economic și cel energetic. Vom încerca să stabilim un control al granițelor comun, permanent și sută la sută funcțional, pentru a pune capăt crimelor și traficului ilegal. Avem nevoie de un parteneriat puternic pentru a îmbunătăți situația ecologică a rîului Nistru. Sunt convinsă că putem găsi soluții favorabile pentru cetățenii noștri și agenda europeană comună", a menționat șeful guvernului de la Chișinău.

La rîndul său, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că autoritățile de la Chișinău și cele de la Kiev au aceleași poziții privind suveranitatea și securitatea ambelor state. Potrivit lui Zelenski, Ucraina va continua să susțină integritatea teritorială a Republicii Moldova și va participa activ în negocierile privind reglementarea conflictului transnistrean. Șeful statului vecin a adăugat că Republica Moldova și Ucraina sunt apropiate nu doar pe hartă.

Premierul Maia Sandu a efectuat astăzi o vizită la Kiev, la invitația președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Sursa: www.moldpres.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
5960 locuitori

Slobozia Mare este un sat și comună din raionul Cahul. Slobozia Mare este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 39 km de orașul Cahul și la 205 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 5960 de oameni. Satul Slobozia Mare a fost menționat documentar în anul 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.