01 iulie 2019, 12:00 Realitatea moldovenească views 3906
De astăzi, părinții care revin la muncă vor primi și indemnizația pentru îngrijirea copilului
01 iulie 2019, 12:00 Realitatea moldovenească views 3906

De astăzi, părinții care revin la muncă vor primi și indemnizația pentru îngrijirea copilului

Mamele sau tații care revin în cîmpul muncii înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului vor avea dreptul să primească în continuare și indemnizație lunară pentru creșterea copilului. Modificările au intrat în vigoare luni, 1 iulie, transmite MOLDPRES.

Totodată, a fost simplificat modul de determinare a bazei de calcul al indemnizației de maternitate și al indemnizației lunare pentru creșterea copilului pînă la împlinirea vîrstei de trei ani, care va fi aplicat începînd cu 1 iulie 2019.

Astfel, baza de calcul al indemnizațiilor o constituie venitul mediu lunar asigurat realizat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii producerii riscului asigurat, venit din care au fost calculate și achitate contribuții individuale de asigurări sociale. În cazul lipsei venitului asigurat în unele luni calendaristice sau în toate lunile din perioada celor 12 luni calendaristice incluse în calcul, aceste luni se substituie cu același număr de luni calendaristice consecutive imediat premergătoare perioadei incluse în calcul în care s-a realizat venit asigurat. Perioada de substituire este de cel mult 36 de luni calendaristice consecutive.

În cazul în care asiguratul pe parcursul celor 12 luni calendaristice premergătoare lunii survenirii riscului asigurat nu a realizat venit asigurat pentru că s-a aflat în concediu de maternitate și/sau în concediu pentru îngrijirea copilului pînă la împlinirea vîrstei de trei ani, cuantumul indemnizației de maternitate și al indemnizației lunare pentru creșterea copilului se stabilește din baza de calcul în al cărei temei s-au calculat aceste indemnizații pentru copilul precedent, inclusiv în cazul în care a beneficiat de anumite plăți unice pe parcursul acestor concedii.

Potrivit noilor modificări, în cazul persoanelor asigurate pentru care lipsește baza de calcul la stabilirea indemnizației de maternitate, baza de calcul o constituie 35% din salariul mediu lunar prognozat, stabilit de Guvern, iar cuantumul indemnizației pentru creșterea copilului pînă la împlinirea vîrstei de 3 ani, reprezintă cuantumul indemnizației minime lunare pentru creșterea copilului în cazul persoanei asigurate.

Salariul mediu lunar prognozat pentru anul 2019 constituie 6975 lei, iar cuantumul minim al indemnizației lunare pentru creșterea copilului constituie 640 lei. Cuantumul lunar al indemnizației de maternitate este de 100% din baza de calcul, iar cuantumul lunar al indemnizației pentru creșterea copilului constituie 30% din baza de calcul.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

parinti , indemnizatii , munca

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1742
Populația:
402 locuitori

Zăzulenii Vechi este un sat din cadrul comunei Negureni, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Ungheni și la 107 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 402 oameni. Satul Zăzulenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1742.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.