23 iunie 2019, 11:00 Realitatea moldovenească views 5325
Deputații propun o altă prestație socială pentru copii
23 iunie 2019, 11:00 Realitatea moldovenească views 5325

Deputații propun o altă prestație socială pentru copii

Statul ar putea oferi un nou tip de prestație socială pentru fiecare copil născut. Potrivit unui proiect de lege înregistrat în Parlament, prestația va avea denumirea de capital familial și se va acorda pentru a îmbunătăți condițiile de trai ale familiei, scrie bizlaw.md.

Conform notei informative a proiectului, capitalul familial va fi o prestație socială unică acordată la nașterea copiilor vii, precum și pentru copii adoptivi. Beneficiari vor fi copii persoanelor asigurate și neasigurate care domiciliază permanent pe teritoriul Republicii Moldova. Valoarea nominală a prestației sociale va fi diferită, în funcție de numărul copiilor minori proprii sau adoptivi educați la acel moment în familia nou născutului. Astfel, dacă copilul este primul în familie, statul va aloca trei salarii medii pe economie înregistrate anul precedent, pentru al doilea, cinci salarii medii pe economie, iar pentru al treilea și mai mulți, câte șapte salarii medii pe economie.

Menționăm că, pentru anul 2019 autoritățile au prognozat un salariu mediu pe economie de 6.975 de lei. Astfel, în cazul primului copil, familia ar putea primi 20.925 de lei, pentru al doilea, 34.875 lei, iar pentru următorii, câte 48.825 de lei.

Familia va putea utiliza banii doar după ce copilul va împlini vârsta de trei ani. Până atunci banii se vor păstra la Casa Națională de Asigurări Sociale. Părinții vor putea solicita să primească întreaga sumă sau să o divizeze în părți.

Dacă copilul va deceda, însă, până la vârsta de trei ani, familia nu va putea utiliza mijloacele financiare. Totodată, daca a fost utilizată doar o parte din bani, iar ulterior copilul a decedat, restul sumei nu va fi alocată. În cazul copiilor rămași fără ocrotirea părintească sau a copiilor orfani, mijloacele financiare din capitalul familial i se vor acorda după atingerea majoratului.

Totuși, în primul an al copilului, familia va trebui să solicite Certificatul privind capitalul familial, adică actul care certifică dreptul de a beneficia de prestația socială. Dacă cererea nu va fi făcută în termenul stabiliți, atunci persoana va decădea din dreptul său. Autorii spun că astfel se va promova și documentarea copiilor la naștere.

În proiect se menționează că noile prevederi se vor aplica pentru copii născuți după 1 ianuarie 2020. Conform estimărilor, pentru implementarea proiectului, doar în primul an din bugetul de stat trebuie să fie alocați peste 1,1 miliarde de lei.

Sursa: www.bizlaw.md

Cuvinte cheie:

parlament , indemnizatii , copii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
2100 locuitori

Făleştii Noi este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Făleştii Noi și Pietrosul Nou. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Fălești și la 126 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2100 de oameni. Satul Făleştii Noi a fost menționat documentar în anul 1913.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.