20 iunie 2019, 11:05 Realitatea moldovenească views 3317
Ce ar putea păţi magistrații CC care nu vor demisiona din proprie inițiativă
20 iunie 2019, 11:05 Realitatea moldovenească views 3317

Ce ar putea păţi magistrații CC care nu vor demisiona din proprie inițiativă

La începutul acestei săptămîni, prim-ministra Maia Sandu a cerut demisia magistraților Curții Constituționale. Se întîmpla după ce judecătorii CC și-au anulat hotărîrile din 7-9 iunie. După solicitarea premierului, demisiile însă au întîrziat să apară.

Astăzi, la o emisiune de la postul public de televiziune, Maia Sandu a fost întrebată ce se va întîmpla dacă magistrații Înaltei Curți nu vor ceda fotoliile, în contextul în care aceștia sînt inamovibili pe durata mandatului, scrie Agora.

Potrivit Maiei Sandu, există o soluție și în cazul în care magistrații Curții vor refuza să plece de bunăvoie.

„Va fi o evaluare externă a judecătorilor și raportul Comisiei de la Veneția. În cazul unei evaluări externe, vin experți internaționali și locali, se ia dosarul fiecărui judecător și se analizează ce a fost conform sau neconform legii în deciziile sale. Se verifică presa de investigație, se uită ce case are judecătorul în cauză, raportat la salariul său. Dacă magistrații nu pot să răspundă la nereguli, sînt nevoiți să plece. Asta e metoda modernă de curățare a sistemului", susține Sandu.

Precizăm că Legea cu privire la Curtea Constituțională, art. 13, prevede că judecătorii Curţii Constituţionale nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau opiniile exprimate în exercitarea mandatului.

Art. 14 prevede că magistrații CC sînt inamovibili pe durata mandatului, însă pot pleca din funcție din proprie inițiativă.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1822
Populația:
1648 locuitori

Porumbeşti este un sat şi comună din raionul Cantemir. Porumbeşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Cantemir și la 112 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1648 de oameni. Satul Porumbeşti a fost menționat documentar în anul 1822.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.