Arată noutățile începînd cu...

eye 703 Vizualizări

Uzurparea puterii în stat sau trădarea de patrie: Ce înseamnă și cum se pedepsește


Uzurparea puterii în stat sau trădearea de patrie - sînt două expresii care în ultimele zile au răsunat pe scena politică din Chișinău. Însă, ce presupun și cum se pedepsesc aceste infracțiuni, conform legislației în vigoare?

Uzurparea Puterii

Persoana care uzurpează puterea, mai exact, acaparează sau însușește „în mod fraudulos" puterea într-un stat. Conform Codului Penal al Republicii Moldova, articolul 339, alineatul 1, acțiunile comise în scopul uzurpării sau menținerii forțate a puterii în stat se pedepsesc cu închisoare de la 10 la 15 ani.

Totodată, alineatul 2 prevede că aceleași acțiuni, dar care au cauzat schimbarea prin violență a orîduirii constituționale a Republicii Moldova, decesul unei persoane sau alte urmări grave presupune pedeapsa de privare a libertății de la 12 la 20 de ani.

Trădarea de Patrie

Cetățeanul poate fi acuzat de „trădare de patrie" în cazul în care a acționat împotriva suveranității teritoriale sau a securității de stat prin „trecerea de partea dușmanului", spionaj sau divulgarea secretului de stat unui străin. Potrivit articolului 337, alineatul 1 al Codului Penal, acțiunea de trădare de patrie se pedepsește cu privarea de libertate de la 12 la 20 de ani.

Cuvinte cheie:

trădare de Patrie , pedeapsă

Localităţile Moldovei şi diasporei

Pietrosu

Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
798 locuitori

Pietrosu este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Măgura Nouă, Pietrosu și Măgura. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Fălești și la 114 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 798 de oameni. Satul Pietrosu a fost menționat documentar în anul 1620.

Citeşte mai departe