11 iunie 2019, 16:50 Realitatea moldovenească views 3929
Uzurparea puterii în stat sau trădarea de patrie: Ce înseamnă și cum se pedepsește
11 iunie 2019, 16:50 Realitatea moldovenească views 3929

Uzurparea puterii în stat sau trădarea de patrie: Ce înseamnă și cum se pedepsește

Uzurparea puterii în stat sau trădearea de patrie - sînt două expresii care în ultimele zile au răsunat pe scena politică din Chișinău. Însă, ce presupun și cum se pedepsesc aceste infracțiuni, conform legislației în vigoare?

Uzurparea Puterii

Persoana care uzurpează puterea, mai exact, acaparează sau însușește „în mod fraudulos" puterea într-un stat. Conform Codului Penal al Republicii Moldova, articolul 339, alineatul 1, acțiunile comise în scopul uzurpării sau menținerii forțate a puterii în stat se pedepsesc cu închisoare de la 10 la 15 ani.

Totodată, alineatul 2 prevede că aceleași acțiuni, dar care au cauzat schimbarea prin violență a orîduirii constituționale a Republicii Moldova, decesul unei persoane sau alte urmări grave presupune pedeapsa de privare a libertății de la 12 la 20 de ani.

Trădarea de Patrie

Cetățeanul poate fi acuzat de „trădare de patrie" în cazul în care a acționat împotriva suveranității teritoriale sau a securității de stat prin „trecerea de partea dușmanului", spionaj sau divulgarea secretului de stat unui străin. Potrivit articolului 337, alineatul 1 al Codului Penal, acțiunea de trădare de patrie se pedepsește cu privarea de libertate de la 12 la 20 de ani.

Sursa: agora.md

Cuvinte cheie:

trădare de Patrie , pedeapsă

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1626
Populația:
1280 locuitori

Furceni este un sat din cadrul comunei Ivancea, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Orhei și la 45 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1280 de oameni. Satul Furceni a fost menționat documentar în anul 1626.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.