Arată noutățile începînd cu...

eye 20326 Vizualizări

Pedepse dure pentru moldovenii care organizau migrație ilegală în Israel


Administratorii a două companii au fost condamnaţi la amenzi a cîte 46 de mii de lei, iar firmele pe care le gestionau, condamnate, în calitate de persoane juridice, la amenzi penale a cîte 165 de mii de lei.

Acesta a fost verdictul dictat de magistraţii primei instanţe, după ce procurorii le-au demonstrat vinovăţia de organizarea migraţiei ilegale. Totuşi, instanţa de fond a respins solicitarea procurorilor de a le confisca inculpaţilor venitul dobîndit pe cale criminală. Astfel, nefiind de acord, procurorii au contestat sentinţa, insistînd pe condamnare, cu confiscare. Recent, apelul procurorilor a fost admis, pe lîngă pedeapsa de bază, inculpaţii fiind privaţi de dreptul de a presta, timp de 5 ani, servicii în domeniul angajării în cîmpul muncii peste hotarele Republicii Moldova.

Totodată, a fost dispusă şi confiscarea, în contul statului a 90 mii dolari, 15 mii euro, 59 mii lei moldoveneşti şi 2136 lei româneşti – toate ridicate de la inculpaţi la faza de urmărire penală.

Amintim că, inculpaţii au fost reţinuţi de PCCOCS în toamna anului 2017, după ce le-au documentat acţiunile de racolare şi promovare a imigrării pe cale ilegală a cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul Statului Israel, în scop de exploatare prin muncă. Aceştia racolau potenţiali migranţi, originari din Moldova, după care, contra sumelor cuprinse între 6.500 - 7.000 dolari per persoană, erau transportaţi în Israel şi plasaţi în cîmpul muncii (îngrijeau de bătrîni şi persoane bolnave). Pentru migranţii care nu aveau bani să achite aceste sume înainte de a merge în Israel, inculpaţiii le organizau plecarea la muncă în credit, astfel timp de 15 luni din salariul lunar, fiecare migrant trebuia să achite o sumă finală de 12.500 dolari. Plasarea în cîmpul muncii avea loc în baza vizelor şi contractelor de muncă primite la Consulatul Israelului din oraşul Kiev, Ucraina, care erau eliberate în baza unor acte primare false (certificate confirmative a absolvirii cursurilor de îngrijire a persoanelor de vîrstă înaintată şi a certificatelor medicale, care atestă starea sănătăţii migranţilor). În cadrul a 30 de percheziţii efectuate la domicilii, automobile şi sediile companiilor, au fost ridicate probe care au confirmat implicarea subiecţilor la comiterea infracţiunii, inclusiv, acte de identitate, dosare procesate pentru solicitarea vizelor a circa 100 de migranţi, bani în diferită valută, în sumă totală de peste două milioane de lei, provenite din activitate criminală. Toate mijlocele financiare, supuse confiscării constituie avantajele materiale, obţinute de către inculpaţi de pe urma activităţii infracţionale de organizare a migraţiei ilegale şi urmează a fi trecute în contul statului. Analizînd practica de investigare şi judecare, a cauzelor de trafic de persoane, Procuratura Generală a concluzionat că pedepsirea inculpaţilor fără a le confisca averile dobîndite pe cale criminală, reduce esenţial scopul pedepsei penale de prevenire şi descurajare a făptuitorilor la săvîrşirea de noi infracţiuni. Prin urmare, în fiecare caz de condamnare a persoanelor, fără confiscarea venitului sau contravalorii bunurilor obţinute pe cale criminală, Procuratura le contestă. Potrivit statisticilor, pe parcursul anului trecut procurorii din republică au asigurat confiscarea unui venit infracţional în valoare cumulativă de peste 48 milioane de lei – rezultat din comiterea infracţiunilor.

Cuvinte cheie:

migratie , pedeapsă

Localităţile Moldovei şi diasporei

Cîmpul Drept

Statut:
Sat
Prima atestare:
1920
Populația:
410 locuitori

Cîmpul Drept este un sat din cadrul comunei Sărăţica Nouă, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Leova și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 410 oameni. Satul Cîmpul Drept a fost întemeiat în anul 1920.

Citeşte mai departe