03 mai 2019, 10:55 Realitatea moldovenească views 15307
Bugetarii riscă să rămînă fără salarii – declarație
03 mai 2019, 10:55 Realitatea moldovenească views 15307

Bugetarii riscă să rămînă fără salarii – declarație

Reforma salarială adoptată în decembrie 2018 a fost un proiect negîndit pînă la capăt, fără un studiu al impactului, fără negocieri cu structurile implicate nemijlocit în acest proces, declară consilierul președintelui în domeniul Educației, Corneliu Popovici.

Potrivit consilierului, deși legea prevede majorarea salariilor, Guvernul nu a alocat surse suplimentare pentru acoperirea acestui spor. În urma acestei reforme, afirmă el, Guvernul a impus instituțiilor educaționale condiții economico-financiare noi, îngrijorare exprimată și de Federația Sindicală a Educației și Științei din Republica Moldova (FSEȘ).

Funcționarul atenționează că aceste condițiile noi au provocat un șir de probleme:

apariția unor probleme la stabilirea salariului în condițiile alocării mijloacelor bugetare egale cu costul comenzii de stat;asigurarea salarizării instituțiilor doar pentru 6-8 luni ale anului 2019; impunerea instituțiilor de învățămînt să-și reducă cheltuielile salariale ca urmare a apariției unor decalaje financiare apărute;creșterea deficitului bugetar la capitolul fondul de salarizare, care constituie circa 120 milioane leiapariția situației de incertitudine privind achitarea viitoarelor indemnizații de concediu

Anterior, reprezentanții Președinției, ai sindicatelor, precum și ai mai multor colective de angajați au atenționat Guvernul asupra necesității înlăturării carențelor cuprinse în Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.

"Cu părere de rău, Guvernul nu a reacționat la aceste solicitări. În condițiile create, reiterăm necesitatea identificării soluțiilor pentru eliminarea discrepanței între alocațiile bugetare și prevederile Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar și a unui șir de Hotărîri de Guvern, precum și rectificarea Bugetului de Stat 2019, care să prevadă surse financiare necesare implementării reformei salariale demarate în decembrie 2018", a conchis Corneliu Popovici.

Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a intrat în vigoare la 1 decembrie 2018.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

salarii , Corneliu Popovici , bugetari

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
2603 locuitori

Baimaclia este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Baimaclia, Acui şi Suhat. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Cantemir și la 137 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2603 locuitori. Satul Baimaclia a fost menționat documentar în anul 1770.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.