19 aprilie 2019, 16:15 Realitatea moldovenească views 16755
Cîte tone de poamă mai au producătorii agricoli în depozitele frigorifice
19 aprilie 2019, 16:15 Realitatea moldovenească views 16755

Cîte tone de poamă mai au producătorii agricoli în depozitele frigorifice

Producătorii agricoli din țara noastră mai au în depozitele frigorifice circa o mie de tone de poamă.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc, a declarat că stocurile ar putea fi epuizate pînă la sărbătorile de Paști, transmite Moldpres.

Datele au fost prezentate după ce Nicolae Ciubuc a solicitat o analiză a situației privind stocurile de poamă de masă aflate la păstrare în depozitele frigorifice din țară. "În urma analizei situației, am aflat că în primul trimestru al anului curent au fost exportate circa 18,9 mii tone de poamă. Principalele destinații ale exportului de poamă au fost țările-membre ale Uniunii Europene și CSI. Prețul de comercializare a poamei pe piețele străine a fost în mediu de circa 0,5 dolari. Pe piața internă au fost comercializate estimativ 100 de tone", a precizat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, la o ședință operativă cu angajații ministerului.

Cele mai mari volume de poamă la păstrare se află în raioanele Nisporeni, Ialoveni, Cahul și Strășeni. De asemenea, o parte din poamăi a fost livrate la procesare pentru producerea vinului. Astfel, patru unități vinicole din Cahul, Călărași, Nisporeni și UTA Găgăuzia au acceptat să prelucreze circa 1 200 tone de poamă.

Totodată, producătorii agricoli din țara noastră mai au la păstrare în frigidere circa 35 mii tone de mere. Pentru a ajuta agricultorii să-și comercializeze produsele, pe parcursul lunilor aprilie și mai, în fiecare zi de sîmbătă, pe strada Miron Costin din sectorul Rîșcani al capitalei este organizat un iarmaroc agricol.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

struguri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1595
Populația:
5297 locuitori

Olăneşti este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Olăneşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la distanța de 27 km de orașul Ștefan Vodă și la 130 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 5297 de oameni. Satul Olănești este menționat documentar în anul 1595.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.