18 aprilie 2019, 12:15 Realitatea moldovenească views 11039
Destul să mai mutăm acele ceasornicului
18 aprilie 2019, 12:15 Realitatea moldovenească views 11039

Destul să mai mutăm acele ceasornicului

Se spune că timpul nu se supune oamenilor, dar mutarea acelor ceasornicului de două ori pe an la finele lunilor martie și octombrie, respectiv, cu o oră înainte, apoi înapoi, vorbește despre încercarea omului de a gestiona timpul în scopuri personale.

Discuțiile despre necesitatea existenței orei de vară și a celei de iarnă nu contenesc ani în șir. Treptat, însă, în lupta adepților și potrivnicilor mutării acelor ceasornicului cîștigă ultimii.

Să revenim la fusul orar

Conform statisticelor, în prezent, 68% dintre țările lumii nu trec la ora de vară. De la începutul acestui secol, lista a fost completată cu alte 14 țări, dar mai există 20% de state care experimentează în continuare. Totuși, tot mai des și mai intens răsună chemările de a urma majoritatea și a menține fusul orar, numit în popor de iarnă.

Multă lume nu înțelege legătura dintre ceas și anotimpurile anului. Pentru a o pricepe, trebuie să clarificăm astfel de noțiuni precum timpul astronomic și fusul orar. Se consideră că timpul astronomic, calculat după soare, este cel mai prielnic pentru sănătatea omului. Aceasta se explică prin ritmul intern al organismului, care se schimbă în funcție de temperatura aerului și lumina pe timp de zi.

Însă în sec. XIX omul a împărțit suprafața planetei în 24 fusuri orare, fiecare dintre acestea se deosebește de cele învecinate. Calcularea fusurilor se face de la vest la est, de la meridianul zero, pentru care cel de mijloc este Greenwich.

În prezent, în UE există trei fusuri orare. Ora Greenwich acționează la Dublin (Irlanda), Edinburgh (Scoția), Lisabona (Portugalia) și Londra (Marea Britanie).

Ora europeană medie, care este cu o oră înaintea celei Greenwich (+1), acționează în Germania, și alte 16 țări UE și capitalele acestora – Amsterdam, Berlin, Berna, Bruxelles, Viena, Copenhaga, Madrid, Paris, Roma, Stockholm, Belgrad, Bratislava, Budapesta, Varșovia, Ljubljana, Praga, Sarajevo, Skopje, Zagreb.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

ora de vară , ora de iarna

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
2709 locuitori

Antoneşti este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Antoneşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Ștefan Vodă și la 114 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 2709 oameni. Satul Antoneşti a fost întemeiat în secolul al XIX-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.