27 martie 2019, 11:25 Realitatea moldovenească views 17139
În Moldova, va fi imortalizată fapta eroică a unei țărance (Video)
27 martie 2019, 11:25 Realitatea moldovenească views 17139

În Moldova, va fi imortalizată fapta eroică a unei țărance (Video)

În Moldova, de Ziua Victoriei va fi imortalizată fapta eroică a unei moldovence, Antonina Moșneag, care a salvat viața unui ofițer sovietic rănit, riscînd cu propria viață.

Despre acest lucru a declarat președintele Comitetului Național de Coordonare "Victoria", Alexei Petrovici, în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune" cu Elena Levițkaia-Pahomova pe canalul NTV-Moldova, transmite Noi.md.

El a povestit această istorie interesantă și frumoasă, menționînd că viața unui ofițer sovietic rănit a fost salvată de o simplă țărancă moldoveancă, Antonina Moșneag, din satul Cucuruzeni, actualul raion Orhei.

"Cavaleria noastră a luat acest sat la începutul lunii aprilie 1944. Apoi germanii i-au alungat din sat. Răniții au rămas în sat. Această femeie, o simplă țărancă moldoveancă, Antonina Moșneag, al cărui soț era și el pe front, l-a luat pe unul dintre ofițerii răniți, l-a îmbrăcat în hainele soțului ei și i-a pus copilul în brațe. Iar atunci cînd germanii au venit și îi omorau pe cei răniți, ea a spus că acesta este soțul ei", a spus președintele Comitetului Național de Coordonare "Victoria".

Potrivit lui, naziștii au chinuit-o mult timp, dar, riscîndu-și viața, aceasta i-a convins că bărbatul din casă este soțul ei. În cele din urmă, nemții au crezut-o și acest ofițer a rămas în viață.

"După eliberarea satului, comandamentul regimentului de cavalerie, la 6 aprilie 1944, a acordat țărăncii moldovence, Antonina Moșneag, o medalie pentru curaj. Aceasta este o poveste frumoasă. Noi vrem să imortalizăm memoria acestei femei simple, dar eroice și să instalăm în satul ei o placă comemorativă", a spus Alexei Petrovici.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

război , eroi

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1856
Populația:
227 locuitori

Brejeni este un sat din cadrul comunei Ciuciuieni, raionul Sîngerei. Localitatatea este situată pe valea rîului Ciuluc la distanța de 2 km de oraşul Sîngerei şi la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004,populaţia satului constituia 227 de oameni. Satul Brejeni a fost menționat documentar în anul 1856.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.