19 martie 2019, 17:05 Realitatea moldovenească views 12550
Direcționarea a 2% se va realiza prin depunere a 2 declarații
19 martie 2019, 17:05 Realitatea moldovenească views 12550

Direcționarea a 2% se va realiza prin depunere a 2 declarații

În fiecare an, în perioada 1 ianuarie-30 aprilie, persoanele fizice plătitoare de impozite pot direcționa 2% din acestea către o organizație non-guvernamentală sau cult religios din țară, odată cu depunerea declarației cu privire la impozitul pe venit.

Ca urmare a reformei fiscale din toamna anului 2018 și modificării pragurilor de impozitare salariale, în 2019, direcționarea a 2% se va realiza prin completarea a două declarații cu privire la impozitul pe venit.

Centrul de Resurse Juridice din Moldova menționează într-un comunicat de presă că Formularul CET15 a fost înlocuit cu Formularul CET18. Ca rezultat, în 2019, persoanele fizice plătitoare de impozite urmează să prezinte la Serviciul Fiscal de Stat două declarații cu privire la impozitul pe venit. Este vorba despre Formularul CET15 sau Declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit pentru venituri obținute în perioada i ianuarie 2018 - 30 septembrie 2018. De asemenea, este vorba despre Formularul CET18 sau Declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit pentru venituri obținute în perioada 1 octombrie 2018 - 31 decembrie 2018.

Prin urmare, și persoanele fizice plătitoare de impozite care doresc să direcționeze 2% către o organizație non-guvernamentală sau cult religios din țară, vor trebui să indice codul fiscal al organizației pe care doresc să o susțină (cele 13 cifre) în ambele declarații: atît în Formularul CET15, cît și în Formularul CET18. În Formularul CET15, codul fiscal al organizației beneficiare va fi trecut în secțiunea a șasea (facultativă), în cîmpul M2. Cîmpul M1 nu va fi completat, va rămîne gol. În Formularul CET18, codul fiscal al organizației beneficiare va fi introdus în secțiunea a cincea (facultativă), în cîmpul M1.

Formularele CET15 și CET18 pot fi obținute la orice oficiu teritorial al Serviciului Fiscal de Stat sau pe pagina web https://servicii.fisc.md/formulare.aspx, cu posibilitatea descărcării și completării lor. De asemenea, pe pagina web https://servicii.fisc.md/: opțiune valabilă pentru deținătorii semnăturii electronice sau mobile. În acest caz, la accesare, formularul va fi deja pre-completat cu informațiile de care dispune Serviciul Fiscal de Stat.

Formularele pot fi depuse· personal la orice oficiu teritorial al Serviciului Fiscal de Stat, indiferent unde are viza de domiciliu persoana fizică plătitoare de impozite. La fel, pot fi depuse prin poștă, caz în care formularele pot fi expediate către oricare oficiu teritorial al Serviciului Fiscal de Stat sau online cu aplicarea semnăturii electronice sau mobile.

Orice persoană care dorește să redirecționeze 2% trebuie să depună declarația cu privire la impozitul pe venit, chiar dacă este angajată într-un singur loc de muncă și nu are obligația, potrivit Codului Fiscal, de a depune declarația cu privire la impozitul pe venit.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

impozit , declarație

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1889
Populația:
201 locuitori

Reteni-Vasileuţi este un sat din cadrul comunei Branişte, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Rîșcani şi la 182 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 201 oameni. Satul Reteni-Vasileuți a fost menționat documentar în anul 1889.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.