14 martie 2019, 12:30 Realitatea moldovenească views 10267
Moldova în TOP-3 printre țările fostei URSS, după numărul de femei-miniștri
14 martie 2019, 12:30 Realitatea moldovenească views 10267

Moldova în TOP-3 printre țările fostei URSS, după numărul de femei-miniștri

Moldova se află în TOP-3 printre țările post-sovietice după numărul de femei-miniștri.

Despre acest lucru a fost anunțat pe site-ul oficial al ONU, menționîndu-se că numărul miniștrilor-femei pe plan mondial a ajuns la un record absolut: fiecare al patrulea portofoliu ministerial este acum în mîinile femeilor - cu 2,4% mai mult decît în 2017, transmite Noi.md.

Se subliniază faptul că printre țările din spațiul post-sovietic, lideri după numărul de femei-miniștri sînt Letonia, Moldova și Estonia, unde femeile reprezintă mai mult de o treime din cabinetul de miniștri.

În Georgia, această cifră este de 27%. În Ucraina, douăzeci la sută din portofoliile ministeriale sînt în mîinile femeilor. La aproximativ același nivel pe lista generală se află Regatul Unit și SUA.

În celelalte țări din regiunea post-sovietică, inclusiv în Rusia, femeile conduc mai puțin de 15% din ministere. Azerbaidjan și Lituania se numără printre cele care închid această listă, precum și lista mondială: toate cele 22 și, respectiv, 13 posturi ministeriale din aceste state sînt ocupate exclusiv de bărbați.

După cum s-a menționat, în ciuda unor evoluții pozitive, majoritatea covîrșitoare a conducătorilor de guverne continua să fie bărbați.

Uniunea Interparlamentară, împreună cu personalul structurii ONU-Femei, a pregătit o hartă interactivă care reflectă numărul femeilor aflate în funcții de conducere în toate țările. Această hartă a fost prezentată la sediul ONU din New York, unde în aceste zile se desfășoară reuniunea anuală a Comisiei privind statutul femeilor.

Alcătuind harta, autorii proiectului au luat în considerare nu numai cantitatea, ci și calitatea, adică ei au notat exact ce ramuri au fost atribuite femeilor. Și în acest sens, s-a remarcat succesul: există acum cu 30% mai multe femei printre șefii ministerelor apărării decît acum un an; cu 53% mai multe femei în rîndul conducătorilor ministerelor de finanțe; iar printre șefii departamentelor afacerilor externe, numărul femeilor a crescut cu 13,6%.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

ministru , top , URSS

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1632
Populația:
4210 locuitori

Grimăncăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Grimăncăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul  este situat în partea de nord-vest a Moldovei, la hotar cu Ucraina, la o distanță de  230 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 4210 de oameni. Prima atestare documentară a satului Hrimancăuţi din ţinutul Hotin datează din noiembrie 1632.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.