20 februarie 2019, 11:10 Realitatea moldovenească views 10595
Soarta noului caz Filat ar putea fi decisă de Curtea Constituțională
20 februarie 2019, 11:10 Realitatea moldovenească views 10595

Soarta noului caz Filat ar putea fi decisă de Curtea Constituțională

Miercuri, 20 februarie, ex-premierul RM Vlad Filat, condamnat pentru crime financiare și corupție, este așteptat în instanță pentru audieri într-un alt dosar penal, care, la fel ține de delapidările din sistemul bancar al țării.

În prezent, completul de judecată examinează demersurile avocaților, care încă nu au reușit să-și formuleze pozițiile și să construiască o linie de apărare clară, deoarece consideră că acuzația este "confuză și vagă". Una dintre cerințe este ca procesul de judecată să fie suspendat, iar materialele – transmise Curții Constituționale (CC), verdictul căreia ar putea influența semnificativ soarta acestui caz penal de rezonanță.

Asta în timp ce observatorii au avut impresii ambigue chiar de la începutul audierilor în noul dosar pe numele lui Filat. Pe fundalul informațiilor insuficiente despre acest proces, unii experți ajung la concluzia că acesta are un subtext politic evident, iar alții vorbesc despre o justiție selectivă și semne de acuzații duble pentru una și aceeași faptă.

În prioritate la CEDO

În prezent, fostul prim-ministru și deputat Vladimir Filat își ispășește în penitenciarul nr.13 pedeapsa pentru corupere pasivă și trafic de influență în dosarul privind frauda de la Banca de Economii. În octombrie 2015, el a fost lipsit de imunitatea parlamentară și arestat de ofițerii anticorupție. În vara lui 2016, în urma unui proces judiciar închis, Filat a fost condamnat la 9 ani privațiune de libertate. Ulterior, verdictul a fost confirmat de Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție din Moldova.

Punctul de plecare în condamnarea sa au fost mărturiile afaceristului cu reputație dubioasă Ilan Șor, care a declarat că Filat, pe atunci prim-ministru, a primit de la el bani și cadouri în sumă de cca 250 mln. dolari în schimbul unor anumite servicii. Șor a declarat că sumele în cauză au fost transmise "la cererea lui Filat, în legătură cu amenințările de imixtiune directă și presiune asupra afacerilor mele prin intermediul departamentelor guvernamentale pe care le controla".

Și peste ani, V.Filat susține în continuare că este nevinovat. El a adresat Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) două plîngeri în care a acuzat autoritățile moldovene de încălcarea dreptului la libertate și securitate, a dreptului la un proces echitabil, de retragere a mandatului de deputat înaintea deciziei respective a Curții Supreme de justiție, de condiții de detenție inadecvate și de caracterul politic al cauzei penale. În ianuarie 2019, CEDO a anunțat că, reieșind din importanța și urgența problemelor abordate, consideră prioritară examinarea plîngerilor ex-premierului.

În penitenciar, Filat este vizitat periodic de reprezentanți ai organelor internaționale și de drept, precum și de rude sau foști colegi. Unii dintre aceștia susțin că ex-premierul nu are reclamații și se simte bine. Alții spun că este deținut în condiții proaste și supus presiunilor psihologice. Administrația penitenciarului nr.13 a declarat de mai multe ori că celula lui Filat este echipată cu minimul necesar, în conformitate cu necesitățile aflării în detenție, și condiții sanitare satisfăcătoare. El are acces la informație prin biblioteca penitenciarului, radio și TV.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1815
Populația:
22 locuitori

Lelina este un sat din cadrul comunei Salcia, raionul Șoldăneşti, situat la o distanță de 19 km de orașul Șoldănești și la 136 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 22 de oameni. Satul Lelina a fost întemeiat în anul 1815.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.