15 februarie 2019, 15:30 Realitatea moldovenească views 17790
75% dintre absolvenți rămîn în Moldova
15 februarie 2019, 15:30 Realitatea moldovenească views 17790

75% dintre absolvenți rămîn în Moldova

Aproximativ 75% dintre absolvenții liceelor locuiesc în Moldova și studiază la universitățile locale.

Acest lucru l-a declarat bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, la emsiunea "Mecanismul de acțiune" cu Elena Levițkaya-Pahomova pe canalul NTV-Moldova.

"În 2015, am avut o astfel de tendință, cînd aproximativ 75% dintre absolvenții liceelor noastre au plecat în Rusia, iar 25% au rămas aici. Acum totul este diferit. 75% dintre absolvenți rămîn în Moldova și studiază în universitățile noastre din Moldova. Pleacă doar 25%", a declarat șeful autonomiei.

"Activitatea noastră, întîlnirile noastre, comunicarea, programele de sprijin au dat roade. Ele au influențat faptul că copiii noștri au început să se gîndească: de ce ar trebui să plecăm? În trecut erau momente cînd totul era negat, era anihilat, spuneau că totul este rău, noi plecăm, dar astăzi totul este diferit. Acum, dimpotrivă, ne cheamă și ne cer ajutor și sprijin. Ei spun: sprijiniți-ne! Vrem să fim aici! Nu vrem să plecăm, cerîndu-ne să le găsim un loc de muncă. Și noi îi ajutăm!", a subliniat Irina Vlah.

Ea a remarcat că, în consecință, tinerii rămîn acasă cu familia lor, cu persoana iubită.

Bașcanul autonomiei a spus că studenții din autonomie primesc subvenții în valoare de 10 mii lei.

"Trebuie să cunoaștem problemele și să le rezolvăm. Aproximativ 50 de elevi din Găgăuzia studiază la Universitatea Tehnică din Moldova. Eu înțeleg că se vor întoarce în regiune. Le vom oferi un loc de muncă. Ei vor avea un salariu bun", a spus Irina Vlah.

Potrivit acesteia, un program asemănător programului "Prima Casă" a fost lansat de autoritățile din Găgăuzia.

"Avem deja 9 familii care au cumparat locuințe prin intermediul acestui program. 50% din împrumut este acoperit de guvern, iar 25% - de către autoritățile din Găgăuzia. Locuințele în condiții preferențiale sînt cumpărate de tinerii profesioniști cu vîrsta de pînă la 45 de ani care anterior planificau să plece la muncă peste hotare pentru a cîștiga bani pentru un loc de trai. Noi le-am creat condiții și ei nu pleacă nicăieri. Ei și-au achiziționat deja o casă. Și acum doar muncesc, își aducă copiii", a subliniat bașcanul Găgăuziei.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Absolvenţi

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1598
Populația:
898 locuitori

Botnăreşti este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Salcia și Botnărești. Satul Botnărești este situat la o distanță de 11 km de orașul Anenii Noi, la 3 km de staţia calea ferată Socoleni și la 21 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 898 de oameni. Pentru prima dată satul a fost menționat documentar în anul 1598, cu numele Butnărești.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.