Arată noutățile începînd cu...

eye 7228 Vizualizări

Evenimentele de comemorare a celor căzuți în războiul de pe Nistru


Cabinetul de miniştri a aprobat Planul manifestărilor consacrate Zilei comemorării celor căzuți în războiul de pe Nistru, marcată anual la data de 2 martie.

Documentul include o serie de acțiuni, care vor fi organizate atît în municipiul Chişinău, cît şi în localitățile țării, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a guvernului.

În capitală, ceremonia va începe cu Marşul Memoriei, depuneri de flori și un miting de comemorare la Complexul memorial „Eternitate". În același timp, în instituțiile de învățămînt din țară și în unitățile militare vor fi organizate întîlniri cu veteranii războiului de pe Nistru. Eroii căzuți pe cîmpul de luptă vor fi comemorați prin organizarea expozițiilor, difuzarea emisiunilor tematice TV și radio, precum și desfășurarea competițiilor sportive. Totodată, în mai multe localități vor fi instalate plăci comemorative, iar unele străzi vor fi redenumite în memoria eroilor căzuţi.

Planul de acțiuni prevede și acordarea ajutorului material anual familiilor participanţilor decedaţi în acţiunile de luptă și persoanelor cu dizabilități în urma războiului. Aceștia vor beneficia și de asistența medicală necesară.

În acest an, se împlinesc 27 de ani de la începutul acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova. În conflictul armat de pe Nistru au participat circa 60 mii de militari, nemijlocit în acțiunile de luptă au fost implicați aproape 30 mii de combatanți.

Cuvinte cheie:

război , conflict , Transnistria

Localităţile Moldovei şi diasporei

Baccealia

Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVIII
Populația:
1712 locuitori

Baccealia este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Baccealia și Tricolici. Localitatea se află la distanța de 14 km de oraşul Căuşeni şi la 74 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1712 oameni. Satul Baccealia a fost menționat documentar în secolul al XVIII-lea.

Citeşte mai departe