08 februarie 2019, 16:00 Realitatea moldovenească views 20150
Care este prețul “accederii la putere”
08 februarie 2019, 16:00 Realitatea moldovenească views 20150

Care este prețul “accederii la putere”

La CEC au ajuns rapoartele privind cheltuielile concurenților electorali în cea de-a doua săptămînă de campanie. Deocamdată, Partidul Democrat este lider incontestabil la cheltuieli preelectorale pentru agitație cu 11,13 milioane lei. Acum patru ani, pe parcursul aceleiași perioade, cheltuielile democraților au constituit 9,26 milioane.

Celelalte formațiuni politice au, deocamdată, cheltuieli mult mai modeste. Pe locul doi în ratingul cheltuielilor preelectorale se situează partidul "Șor"– 5,24 mil. lei, urmat de Partidul socialiștilor – 2,18 mil. Raportul financiar al unicului bloc electoral la actualele alegeri – "ACUM Platforma DA și PAS" indică modesta sumă de 667,6 mii lei, cel al Partidului Comuniștilor – 551,4 mii, al "Partidului Nostru" – 286,4 mii.

Dintre candidații independenți, care au prezentat rapoartele financiare, timp de două săptămîni cel mai mult a cheltuit Valeriu Ghilețchi, care candidează în circumscripția uninominală nr.51 (SUA și Canada). El a cheltuit 95 mii de lei.

Prețul victoriei

Pentru cei mai importanți actori politici din țară au venit vremurile unor mari cheltuieli.

Cutiile poștale abundă de publicitate electorală, pe străzile orașelor și satelor pășesc vioi oameni în scurte albastre, roșii sau albe și fulare roșii, galbene, albastre cu trandafiri sau albe cu pseudobroderie. Numărul panourilor politicienilor cu zîmbet hollywoodian sclipitor, care promit electoratului un viitor luminos, atinge masa critică la metru pătrat. Pe străzi și paliere, echipați în culorile partidelor, "martorii" acestora, care poartă cu ei literatură electorală, pentru un timp au luat locul "martorilor" diverselor curente religioase cu tipăriturile lor și caravane de agitație străbat văile și dealurile Moldovei. Toate acestea necesită cheltuieli. Mari.

De această dată CEC-ul a fost mărinimos. Plafonul financiar stabilit pentru partide și blocuri electorale în alegerile parlamentare din circumscripția națională este de 1,5 ori mai mare ca cel de acum patru ani – 86,8 mil. lei. În anul 2014 partidele și blocurile au putut cheltui pentru agitație 55 mil.lei. Asta în timp ce campania electorală-2014 a durat două luni. Acum pot fi cheltuiți 86 mil. lei în doar o lună.

Cheltuielile candidaților-majoritari, conform deciziei CEC-ului, în această campanie nu trebuie să depășească 1,84 mil.lei. Însă e puțin probabil ca cineva dintre ei să se apropie de această cifră, dacă judecăm după datele actelor financiare din cele două săptămîni de campanie. Majoritatea rapoartelor prezentate de aceștia conțin doar zerouri. Iar unii candidați din circumscripțiile uninominale au anunțat din start CEC-ul că nu intenționează să cheltuiască bani în campania electorală. Ca de exemplu candidatul independent Maxim Uvarov (șomer, jurist de specialitate, care conform declarației de avere pe parcursul anului trecut nu a avut vreun venit și nu are în proprietate careva bunuri).

"Candidatul independent Maxim Uvarov, înregistrat în circumscripția uninominală nr.30 din mun. Chișinău comunică că în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie, 2019 nu va avea cheltuieli financiare", este indicat în scrisoarea-adresare către Comisia Electorală Centrală.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

puterea , preţ

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1602
Populația:
874 locuitori

Bărboieni este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Bărboieni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 12 km de oraşul Nisporeni şi la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 874 de oameni. Satul Bărboieni a fost menționat documentar în anul 1602 cu denumirea Popești.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.