24 ianuarie 2019, 09:40 Realitatea moldovenească views 2667
Situația cu promovarea românismului în Moldova este îngrijorătoare și periculoasă
24 ianuarie 2019, 09:40 Realitatea moldovenească views 2667

Situația cu promovarea românismului în Moldova este îngrijorătoare și periculoasă

Situația cu promovarea românismului în Moldova este îngrijorătoare și periculoasă, iată de ce este necesar să fie desfășurată o activitate sistematică la nivelul Guvernului RM, al Ministerului Educației, ca să fie inclus în programul de studiu al disciplinei "Istoria Moldovei".

Iar dacă astfel de măsuri nu vor fi luate în următorii 5 ani, atunci situaţia creată la acest capitol nu va mai putea fi redresată.

Această opinie a fost exprimată de către președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, în cadrul unei ediții speciale a emisiunii de la postul NTV-Moldova, informează Noi.md.

Răspunzînd la întrebarea ce ar trebui să se întîmple, pentru a convinge acele generații care, așa cum mulți spun, au fost deja pierdute, care au studiat în şcoală limba română, şi nu moldovenească, au învăţat „Istoria românilor", şi nu „Istoria Moldovei", și cum e posibil de lucrat cu astfel de tineri, șeful statului a spus că situația în această privință nu este atît de deplorabilă, dar că e îngrijorătoare.

"M-am ciocnit de situații diverse. Nu toți tinerii sînt așa, ei sînt diferiți. Cînd sîntem tineri, avem viziuni liberale și foarte mulți oameni au o părere opusă ideilor noastre de promovare a statalității moldovenești. Dar apoi ei îşi întemeiază o familie, apar copiii. Astfel, din persoanele cu poziţia fermă, cel puțin 20-30% devin pro-statalişti. Pentru că ei percep altfel situaţia şi au deja o viziune diferită asupra lucrurilor, pentru că au nevoie de stabilitate, pace, au nevoie de propria lor țară și nu să plece în altă parte", a menţionat președintele Republicii Moldova.

Totodată, în opinia sa, situația cu promovarea românismului în Moldova este îngrijorătoare și periculoasă, deoarece multe lucruri au fost admise şi nu au fost oprite la timpul oportun. "Cînd pe parcursul a 15 ani este predată istoria altui stat, desigur, acest lucru influenţează mintea tinerilor. Iar atîta timp cît copiii noștri mai au încredere în generația mai în vîrstă trebuie de întreprins ceva. Pe urmă însă, peste 5-10 ani, dacă nu schimbăm situația, dacă nu lucrăm în mod sistematic în această direcție, atunci această situație nu va mai putea fi redresată. Cînd li se va spune că sînt români, ei vor spune: Da. Sîntem români! Și basta!", a subliniat șeful statului.

Dlui a subliniat faptul că, în acest caz, doar acele inițiative pe care Președinția le are, în prezent, de a promova statalitatea Republicii Moldova, inclusiv prin crearea proiectului cinematografic "Istoria Moldovei" și a altor evenimente, deși, bineînțeles, foarte importante, nu vor putea schimba situaţia.

"Aceasta ar trebui să fie activitatea sistematică la nivelul Guvernului RM, Ministerului Educației. Ar trebui să fie alte programe școlare, includerea în curriculum a "Istoriei Moldovei". Dacă nu facem acest lucru încă 5 ani, atunci nu vom mai putea pe urmă salva situația", a menţionat președintele Republicii Moldova.

Potrivit spuselor acestuia, viitoarele alegeri parlamentare reprezintă, de asemenea, o oportunitate, o șansă ca să apară o majoritate parlamentară și un Guvern, care vor lucra în această direcție.

"În ultimii 10 ani Guvernele anterioare nu au făcut nimic în această privință, ba dimpotrivă, au făcut tot posibilul ca unionismul și orientarea pro-românească să se înrădăcineze din ce în ce mai mult. Acest lucru este foarte periculos. Pînă cînd noi putem doar să contracarăm acest lucru la nivelul Președinției, numai cu acele proiecte, pe care le facem. Desigur, multora acest lucru nu le place, dar vom continua să lucrăm în această direcție. Și eu sper foarte mult că după alegeri, vom lucra împreună cu Guvernul în această direcție", a menţionat Igor Dodon.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Igor Dodon , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1568
Populația:
758 locuitori

Hîrceşti este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Veveriţa, Hîrceşti, Drujba și Leordoaia. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Ungheni și la 100 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 758 de oameni. Satul Hîrcești a fost menționat documentar în anul 1568.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.