01 decembrie 2018, 09:45 Realitatea moldovenească views 11159
Popovici, despre demisia lui Duca
01 decembrie 2018, 09:45 Realitatea moldovenească views 11159

Popovici, despre demisia lui Duca

Gheorghe Duca trebuia să plece de la conducerea Academiei de Științe a Moldovei cu mult timp în urmă, cînd asupra sa au început să planeze suspiciuni de corupție.

De această părere este consilierul președintele în domeniul Educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici. Potrivit consilierului, sub președinția lui Duca, Academiei de Științe a regresat, iar deciziile sale nu au fost văzute cu ochi buni de către academicieni.

„Este o decizie întîrziată, cred că trebuie să fie luată mai demult. Președintele în una din primele din conferințe de presă a vorbit despre faptul că în fruntea Academiei de Științe a Moldovei trebuie să fie o persoană integră. Deoarece dl Duca a fost implicat în anumite discuții publice care puneau la îndoială integritatea lui ca funcționar de stat, el trebuie să-și dea demisia. Acțiunile întreprinse de dumnealui ultimii ani, în special participarea lui la modificarea Codului științei și inovării, care a subminat considerabil statutul AȘM, încă o dată a demonstrează că dumnealui este rupt de realitățile lumii academice din țara noastră. Acum cel mai important este ce va urma", a comentat Popovici, solicitat de Noi.md.

Consilierul prezidențial optează pentru schimbarea integrală a componenței conducerii AȘM. Potrivit lui, acesta va fi un prim-pas spre îmbunătățirea situației în domeniul științei din Moldova.

„Deoarece situația în Academie nu este una bună după modificările introduse în legislație de majoritatea parlamentară, acum urmează să vină noi persoane și respectiv să fie restabilit acel statut pe care îl avea pe timpuri AȘM, iar instituția să poată desfășura activități în interesul științei moldovenești", a adăugat Corneliu Popovici.

În opinia lui, rămîne o mare enigmă și faptul că după reforma promovată de Parlament, nu a fost încă convocată Adunarea Generală a AȘM.

„Cel puțin trebuia să fie prezentat un raport asupra a ceea ce s-a făcut și ceea ce urmează - asta încă o dată demonstrează că actuala conducere s-a rupt practic de mediul academic", a conchis Popovici.

Totodată, el și-a exprimat convingerea că există academicieni suficient de bine pregătiți pentru a prelua conducerea Academiei de Științe, după plecarea lui Duca.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1908
Populația:
1074 locuitori

Bîc este un sat din cadrul comunei Bubuieci, municipiul Chișinău. Satul are o suprafaţă de circa 0.54 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 5.55 km. Localitatea se află la distanța de 3 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 1074 de oameni. Satul Bîc a fost înființat în anul 1908.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.