22 noiembrie 2018, 14:20 Realitatea moldovenească views 16285
La grădiniță, de la vîrsta de 2 ani
22 noiembrie 2018, 14:20 Realitatea moldovenească views 16285

La grădiniță, de la vîrsta de 2 ani

Părinții vor putea înscrie la creșe sau grădinițe copiii cu vîrsta de la 2 ani, iar statul va suporta cheltuielile pentru asigurarea serviciilor educaționale și de îngrijire, potrivit modificărilor la Codul educației, aprobate de Guvern, transmite IPN.

În prezent, statul finanțează serviciile de educație timpurie pentru copii de la 3 pînă la 6 ani. Inițiativa va asigura accesul la serviciile educaționale în special pentru copiii din familii social vulnerabile, fapt ce va permite părinților să se integreze mai ușor în cîmpul muncii.

Statul va asigura gradual dezvoltarea serviciilor educaționale, în funcție de nivelul de pregătire și locurile disponibile în instituțiile de educație timpurie, precum și de mijloacele financiare prevăzute în acest scop. În prezent, circa 800 de asemenea instituții din țară sunt pregătite sau se află în curs de adaptare a infrastructurii, pentru a primi jumătate din numărul copiilor cu vîrstă de 2-3 ani. Pentru acești copii au fost prevăzute mijloace financiare în bugetul public național, începînd cu anul 2019.

Statul va extinde treptat finanțările serviciilor educaționale pentru acești copii, în baza unui program de dezvoltare a serviciilor de educație timpurie, elaborat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în colaborare cu autoritățile publice locale și Ministerul Finanțelor.

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

grădiniţa , copii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
1883 locuitori

Svetlîi este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Alexeevca și Svetlîi. Localitatea se află la distanța de 30 km de municipiul Comrat și la 134 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1883 de oameni. Satul Svetlîi a fost menționat documentar în anul 1913 cu denumirea Denevița Nouă.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.