17 noiembrie 2018, 13:00 Realitatea moldovenească views 14012
Andrian Candu sugerează că Maia Sandu și Andrei Năstase ar putea fi anchetați pentru trădare de patrie
17 noiembrie 2018, 13:00 Realitatea moldovenească views 14012

Andrian Candu sugerează că Maia Sandu și Andrei Năstase ar putea fi anchetați pentru trădare de patrie

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, dă de înțeles că liderii partidelor de opoziție PAS și PPDA ar putea fi anchetați pentru infracțiunea de trădare de patrie, dacă se va demonstra că cei doi în mod conștient au intrat în schemele pe care le-ar desfășura Fundația Open Dialog.

Șeful Legislativului a făcut aceste declarații la scurt timp după ce Parlamentul a audiat raportul Comisiei de anchetă în acest caz. Candu nu a spus însă dacă în raport sunt și alte nume.

„Lucrurile sunt grave. Această fundație își are sursele de finanțare din tranzacții cu Ministerul Apărării al Federației Ruse, vânzări de arme, spălări de bani. Este o schema folosită de FSB împotriva Țărilor Baltice, Polonia, Ucraina și Republica Moldova. Cu regret, conștient sau nu, această Fundație a atras persoane politce din RM. Cu regret, persoane ca Maia Sandu, Andrei Năstase sau alți exponenți menționați în raport au fost atrași în luptele inclusiv împotriva Republicii Moldova în interesele Federației Ruse. Astfel de acțiuni, dacă ele sunt conștiente, presupun infracțiunea de trădare de stat. Acum întrebarea este dacă politcienii noștri au știut ceea ce fac împotriva țării sau au făcut-o din necunoștință de cauză".

Speakerul a menționat că membrii Comisiei parlamemtare de anchetă nu au putut elucida acest lucru întrucât nu au avut posibilitatea să dialogheze cu cei doi politicieni.

„Nu ne referim aici doar la bilete de avion, cazare la hotel, participare la evenimente sau diurne. Noi am fi vrut să știm în ce alte împrejurări au interacționat cu dna Kozlowska. Ce au discutat, ce informații li s-a solicitat. Atunci când oamenii politici interacționează cu persoane din exterior fiecare trebuie să o facem în mod rezonabil și responsabil. Când Maia Sandu sau Andrei Năstase menționează că nu au legătură cu Open Dialog trebuia să-și pună întrebări, să verifice sursele financiare și rapoartele. Este ușor acum să spui că nu am legătură cu o fundație, dar în același timp să petreci timpul cu ei. Ce poate fi mai grav să te gândești că zbori cu avionul din bani de la FSB", a mai subliniat Candu.

Referindu-se la partea secretă a raportului, șeful Legislativului a declarat că aspectul de confidențialitate a fost solicitate de cei care au furnizat informațiile, iar motivul ar fi că ar exista anumite investigații la nivel international pe acest subiect.

„Cei care ne-au furnizat informația ne-au rugat să nu fie dată publicității. Noi vom face tot posibilul ca în cel mai scurt timp acest raport să fie public. Acest raport va fi expediat la PG, CNA, SIS, Serviciul de spălare de bani. Va fi tradus în limba engleză și expediat în adresa UE, OSCE, CE și altor state precum Polonia, Țările Baltice, SUA", a mai punctat speakerul.

De menționat că astăzi Comisia parlamentară de anchetă care a cercetat presupusa imixtiune a Fundației „Open Dialog" (FOD) și a Ludmilei Kozlowska în treburile interne ale R. Moldova a enunțat concluziile raportului. Potrivit comisiei inițiate și formată din deputați PD, cu participarea a doi socialiști, „Open Dialog" este un instrument al Federației Ruse, finanțată din bani murdari, iar PAS și PPDA ar fi beneficiat de finanțare de la această fundație. Printre recomandările Comisiei se regăsesc adrese către CEC și PG să investigheze eventualele încălcări de legislație.

La rândul său, Partidul Acțiune și Solidaritate a calificat raportul drept „un proces de fabricare a unor aberații și de denigrare a opoziției".

„PAS nu are nicio conexiune cu Ludmila Kozlovska și fundația „Open Dialog" și nu a fost finanțat niciodată de această fundație. Unica acuzație aberantă care se aduce este faptul că Maia Sandu a participat la o conferință, la invitația mai multor membri respectați ai Parlamentului European, cu finanțarea biletului și a cazării de această fundație cu care colabora Parlamentul European", se arată într-o declarație a formațiunii.

Sursa: agora.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
2609 locuitori

Cobani este un sat şi comună din raionul Glodeni. Localitatea se află la distanța de 20 km de oraşul Glodeni şi la 208 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2609 oameni. Satul Cobani a fost menționat documentar în anul 1429 cu numele Zubreuți.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.