16 noiembrie 2018, 11:30 Realitatea moldovenească views 14321
Posturile TV pot folosi denumiri conform normelor limbii de difuzare
16 noiembrie 2018, 11:30 Realitatea moldovenească views 14321

Posturile TV pot folosi denumiri conform normelor limbii de difuzare

Posturile de televiziune şi de radio vor putea folosi denumirile localităţilor conform normelor limbii de difuzare. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat joi de Parlament în prima lectură.

Potrivit reporterului agenţiei INFOTAG de la Parlament, conform amendamentelor la lege, propuse de fracţiunea Partidului Socialiştilor (PSRM), radiodifuzorul poate numi capitala Moldovei „Кишинев", dar nu „Кишинэу", după cum cere astăzi Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA).

Deputatul PSRM, Vlad Batrîncea, a spus că „niciun organ de stat nu are dreptul să impună radiodifuzorilor alte criterii decât cele științifice".

"Când mass-media din Moldova pregătesc știrile, capitala Marii Britanii este numită Londra, dar nu London. O situaţie similară este cu Paris, deoarece limba moldovenească are propriile criterii pentru denumirea localităților", a remarcat el.

Potrivit lui, problema constă în faptul că CCA, prin intermediul regulamentelor interne, impune transferul normelor lingvistice ale limbii de stat la alte limbi.

Deputata Partidului liberal Democrat, Maria Ciobanu, a declarat că, la ședința comisiei de profil, reprezentanții Institutului de Lingvistică s-au opus proiectului de lege și și-au argumentat poziția, însă nu a precizat care anume este aceasta.

În prima lectură, proiectul de lege a fost susținut de deputați PSRM, Partidului Comuniştilor și Partidului Democrat. Autorii au insistat ca inițiativa legislativă să fie votată imediat și în cea de-a doua lectură, dar comisia parlamentară nu a cerut parlamentului votarea în două lecturi simultan.

Sursa: www.infotag.md

Cuvinte cheie:

localitati , denumire , limba

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1568-1572
Populația:
1129 locuitori

Cornova este un sat şi comună din raionul Ungheni. Cornova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 55 km de orașul Ungheni și la 86 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1129 de oameni. Satul Cornova a fost menționat documentar între anii 1568-1572.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.