09 noiembrie 2018, 11:12 Realitatea moldovenească views 12536
O viziune strategică a Republicii Moldova
09 noiembrie 2018, 11:12 Realitatea moldovenească views 12536

O viziune strategică a Republicii Moldova

O analiză succintă (introducere)

Republica Moldova – cum este ea astăzi? Ani în șir observăm degradarea instituției administrării de stat (un sistem divizat conform principiilor politice și prevalarea ambițiilor personale/de partid în raport cu scopurile comune), reducerea și ritmul scăzut de creștere economică, o societate divizată, sărăcia cronică a populației, plecarea acesteia la muncă în alte țări. Ca urmare, criza demografică și cea profesională...

Oamenii o duc din rău mai rău, țara (conform raportului CIA SUA din 01.05.2018) este în continuare cea mai săracă din Europa. Conform stării din a.2018, azi Moldova este mai slab dezvoltată ca în a.1991.

Dar oare e bine să studiem tendința doar de la data declarării independenței țării? Cred că nu. De aceea am luat, pentru comparație, perioada anilor 1988 – 2018. Adică, 30 de ani din viața republicii în diferite condiții– în timpul sistemului administrativ de comandă și în perioada de tranziție spre capitalism, în care ne-am împotmolit și azi, dat fiind că această formă a administrării de stat ne-a venit din afară.

Pare straniu, dar nici conform stării din a.1988 pe meleagul însorit lucrurile nu mergeau bine. Numeroase întreprinderi industriale nu-și îndeplineau obligațiunile contractuale, cca 5% dintre ele au încheiat anul cu pierderi.

Între timp, în republică se fac pași în vederea dezvoltării prioritare a sferei sociale, în rezultatul cărora veniturile reale ale populației nu cresc și planul de construcție a locuințelor nu este îndeplinit, în schimb producerea bunurilor de larg consum este în creștere (probabil, reieșind din aceea că în pragul secolului XXI omul, fie și în colibă, trebuie să fie îmbrăcat, încălțat, sătul, deoarece stomacul plin generează mai puține întrebări). Toate acestea în timp ce republica era parțial subvenționată (adică, bani avea) și nivelul de trai aici era mai înalt ca în republica-donator (Rusia).

Populația Moldovei număra pe atunci 4,34 milioane locuitori, cea mai mare parte a lor (56%) constituiau resursele active de muncă - cca 1 milion 600 mii muncitori și funcționari, 309 mii colhoznici, 50 mii de persoane activau individual.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

strategie , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1632
Populația:
2507 locuitori

Fundul Galbenei este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Fundul Galbenei este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Hîncești și la 33 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2507 oameni. Satul Fundul Galbenei a fost menționat documentar în anul 1632.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.