08 noiembrie 2018, 17:00 Realitatea moldovenească views 9906
Popovici: Nu mai sînt state în care istoria să fie predată în baza principiului etnic
08 noiembrie 2018, 17:00 Realitatea moldovenească views 9906

Popovici: Nu mai sînt state în care istoria să fie predată în baza principiului etnic

Nicăieri în Europa nu se mai predă istoria în baza principiului etnic, ci se predă disciplina generală – „Istoria", afirmă Corneliu Popovici, consilier prezidențial în domeniul Educației, culturii și cercetării.

Consilierul a subliniat că nici în țările vecine, cum ar fi România, istoria nu se predă în baza principiului etnic, ci în baza unei viziuni moderne, astfel încît să fie evitat etnocentrismul.

Potrivit lui, în Moldova prin menținerea disciplinei „Istoria Românilor", se urmăresc anumite scopuri politice, care contravin intereselor țării.

„Din punct de vedere a curriculumului școlar, a principiilor contemporane de predare a istoriei în școală, nu mai sînt state în Europa unde istoria să fie predată în baza principiului etnic, în baza acestui principiu s-a predata în sec. XIX, acum se predă în baza principiului statal. Chiar și în România din 1997, practic 20 de ani, nu se mai predă Istoria Românilor ca disciplină, ci se predă disciplina Istoria. Probabil cei de la guvernare care au anumite viziuni referitor la Moldova prin menținerea acestei discipline nu-și doresc altceva decît să-și atingă anumite scopuri politice, care nu concordă cu interesele R. Moldova", a relatat Popovici.

Consilierul a amintit despre încercările șefului statului de a introduce Istoria Moldoveiîn programul școlar, inițiative care au fost respinse de guvernare.

„Guvernarea se pronunță vehement împotriva introducerii acestei discipline. Ne aducem aminte despre inițiativa președintelui de a scoate al referendum acest subiect, inițiativa a fost însă blocată. Și scrisorile adresate Guvernului au fost, de asemenea, ignorate", a subliniat Corneliu Popovici.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Corneliu Popovici , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1578
Populația:
1070 locuitori

Climăuţii de Jos este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Climăuţii de Jos și Cot. Satul Climăuţii de Jos este aşezat la gura rîuşorului Cuşmirca, pe malul drept al Nistrului, la o distanță de 25 km de orașul Șoldănești şi la 133 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1070 de oameni. Prima mențiune documentară a satului Climăuți datează din anul 1578.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.