Arată noutățile începînd cu...

eye 6003 Vizualizări

Cărțile vechi trebuie păstrate sau aruncate? (Video)


Practic fiecare moldovean are acasă cel puțin o carte editată încă în perioada sovietică. Unii le păstrează doar ca pe un suvenir, pe cînd alții le mai răsfoiesc și astăzi, învățînd lucruri utile din ele.

Cît de necesare sînt aceste cărți în prezent și de ce trebuie să le mai păstrăm pe rafturile bibliotecilor, am încercat să aflăm de la moldovenii întîlniți în stradă.

Majoritatea oamenilor spun că au acasă astfel de cărți și nu s-au gîndit niciodată să le arunce sau să le recicleze.

„Trebuie de păstrat, pentru că sînt foarte interesante, foarte scumpe și le sînt de ajutor tinerilor. Aceste cărți ne sînt un adevărat ajutor în viață, din ele învățăm ce este succesul", a spus o locuitoare a capitalei.

"Cărțile nu se învechesc odată cu uzarea hîrtiei, pe care sînt tipărite, dar au adesea valoare netrecătoare, indiferent dacă sînt sau nu sovietice", crede un alt cetățean.

„ Toate trebuie de păstrat, pentru că rămîne ca o amintire", a adăugat un alt itervievat.

Am întîlnit și oameni care spun că în biblioteci trebuie să fie făcută ordine și să fie păstrate doar cărțile cu adevărat utile, nu și cele care strîng doar praf.

„Pe cele bune trebuie să le păstrăm, dar pe cele vechi să le aruncăm la reciclare", a opinat un chișinăuian.

Unii moldoveni însă au declarat război cărților vechi și spun că aleg să recicleze cărțile pe care nu le mai răsfoiesc de ani buni.

„Sînt de părerea că ar trebui deja reciclate. Chiar și la mine acasă sînt cîteva pe care nu le mai folosesc. Cît de tare aș vrea acest lucru, dar nu am necesitate să le răsfoiesc. De cele mai multe ori, ele ocupă doar spațiu", a spus o altă persoană întîlnită în stradă.

Tot atît de ușor s-a despărțit de cărțile „cu experiență de viață" și biblioteca Universității Tehnice din Moldova, care a dus ieri la reciclare practic un camion cu cărți. Manualele au fost „trimise pe ultimul drum" în cel mai urît mod, fiind aruncate neglijent de studenți tocmai de la etajul șapte al universității.

Contactat telefonic de Noi.md, rectorul UTM a declarat că manualele sînt vechi și s-a decis ca acestea „să meargă" la maculatură.

Cuvinte cheie:

carte , opinie

Localităţile Moldovei şi diasporei

Cobîlea

Statut:
Sat
Prima atestare:
1456
Populația:
2986 locuitori

Cobîlea este un sat şi comună din raionul Şoldăneşti. Satul Cobîlea este situat pe malul drept al rîului Nistru, la o distanță de 14 km de oraşul Şoldăneşti şi la 100 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2986 de oameni. Satul Cobîlea este atestat documentar la 18 februarie 1456.

Citeşte mai departe